Лайфстайл

Възможни причини за трупане на коремни мазнини

  08.05.2023 09:30             
Възможни причини за трупане на коремни мазнини

Коремните мазнини се считат за едни от най-опасните за здравето. Където и другаде да трупате мазнини по тялото, те не оказват чак такова голямо влияние върху протичането на процесите в организма, както коремните мазнини. Колкото повече са коремните мазнини и колкото по-дълго ги оставяте да стоят около талията ви, толкова повече те оказват негативно влияние върху цялостното ви здраве.
Трупането на коремни мазнини крие сериозен риск от развитие на диабет, сърдечносъдови заболявания, хормонални проблеми, рак. Колкото по-бързо се погрижите да ги стопите, толкова по-добре за здравето ви, а и за фигурата ви. Никой не иска да има корем, който да се чуди как да прикрие с дрехи. Красивата и тънка талия ще ви донесе повече самочувствие и добро здраве.

Какви са възможните причини да трупате коремни мазнини?
Не приемате достатъчно полезни мазнини чрез храната

Мазнините не са непременно вредни. Когато хората чуят мазнини първата им мисъл е, че трябва да ги избягват. Всъщност има голяма разлика между видовете мазнини и влиянието им върху метаболизма. Вредни са трансмазнините, хидрогенираните мазнини, наситените мазнини.
Сред полезните, които имат благоприятен и важен ефект върху здравето са ненаситените мазнини – мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които са ценни за усвояването на витамините от храната, за правилното трансформиране на хормоните в активните им форми, правилното протичане на метаболитните процеси.
Полезните мазнини допринасят за редуцирането на мазнините около талията и по корема. Те съдействат за нормалното и качествено делене на клетките, което е важен фактор в регулирането на метаболизма и топенето на мастната тъкан по корема.

Депресия, хроничен стрес
Депресията влияе на физическото състояние. Тя може да е в основата на трупането на килограми около талията и не само. Възможно е и да има тъкмо обратния ефект – да ви накара да отслабнете драстично.
В повечето случаи, когато човек е в депресия, той спира да се грижи за себе си и намалява физическата си активност, храни се нездравословно, за да компенсира негативните си емоции. Това води до цялостно напълняване и трупане на коремни мазнини.
При хроничен стрес, а и при депресия, са налице високи нива на кортизол – хормонът на стреса. Той е допълнителен фактор, който създава условия за трупане на коремни мазнини. Кортизолът влияе пряко на метаболитните процеси, като изменя нормалното им протичане и води до повишеното складиране на мазнини около талията.

Дефицит на магнезий
Магнезият е известен с ролята си в провеждането на нервните импулси от мозъка към мускулите и сърцето. Той обаче има много други важни функции за тялото и метаболизма. Благодарение на него се контролират нивата на кръвна захар и инсулин.
Когато страдате от недостиг на магнезий, това може да направи рецепторите на клетките нечувствителни към инсулина, а това да доведе до трупане на мазнини по корема.
Сред най-богатите на магнезий храни са сушените плодове, черният шоколад, листните зеленчуци, семената, ядките, рибата, бобовите и пълнозърнестите храни.

Бедна на фибри диета
Фибрите са изключително важни за намаляването на коремните мазнини. Включвайте повече зеленчуци в храненето си, умерено количество плодове и пълнозърнести храни. Те стимулират метаболизма, поддържат стабилни нива на кръвната захар и инсулина, създават усещане за дълготрайна ситост и контролират теглото.