Лайфстайл

Кои тренировки са подходящи за жени в менопауза?

  07.05.2023 14:40             
Кои тренировки са подходящи за жени в менопауза?

През този специфичен период от живота на жената, сякаш тя трябва да се съобразява със специфичните нужди на организма си повече от всякога. Симптомите могат да варират, но като цяло доста от дамите споделят, че този период е предизвикателство както за психиката, така и за телата им. Със сигурност физическата активност може да помогне за облекчаването на неприятните усещания. В следващите редове ще ви предложим някои от най-добрите упражнения, които можете да изпълнявате по време на менопаузата и след това. Ето ги и тях:

Тренировки за баланс
С напредването на възрастта, тялото губи своята еластичност и баланс. Ако обърнете внимание навреме на тези признаци и работите по подобряването им, ще можете да се радвате на по-дълъг и пълноценен живот. Подвижността на тялото може да се влоши по време на менопаузата поради загуба на мускулна маса, ето защо тези тренировки ще ви помогнат да укрепите не само мускулите, но и ставите и сухожилията си. Какви спортове можете да практикувате? Тук вариантите са много, но най-популярните са тай-чи, йога, пилатес, включване на топки или полутопки към тренировките.

Силови тренировки
Напоследък все по-често се говори за това колко са важни те за поддържането на доброто женско здраве. След менопаузата дамите страдат от загуба на естроген, а това повишава риска от появата и развитието на остеопороза. Тя, от своя страна, може да причини проблеми с костите, да доведе до болки в ставите и не на последно място – да увеличи риска от фрактури. Силовите тренировки могат да ви помогнат и да бъдете метаболитно здрави – което може да намали риска от сърдечни заболявания и диабет. Не бива да пропускаме и факта, че според проучвания, вдигането на тежести може да помогне за подобряването на психическото здраве при жените. А това може да е много ценно, особено през периода на менопаузата, когато се появи тревожност или лошо настроение. Когато говорим за силови тренировки, това не означава непременно такива с уреди. Можете да започнете като изпълнявате упражнения със собствено тегло (клекове, планк, лицеви опори), вдигане на гирички и тренировки с ластици. Подходящи са и тренировки по пилатес и йога.

Кардиотренировки
Както подсказва и самото им име, този тип тренировки ще ви помогнат да поддържате здравето на сърцето си по време на менопаузата. Те ще подобрят дейността му и ще облекчат работата му. Ако искате да увеличите капацитета на белите си дробове и да заздравите кръвоносните си съдове, тогава този тип тренировки са за вас. Въпреки че те са препоръчителни за всеки, те са особено важни за дамите след периода на менопаузата, тъй като тогава рискът от сърдечни заболявания се увеличава. Създайте си навика да се движите, като това ще увеличи енергията ви, ще подобри настроението ви и ще направи съня ви по-добър. Можете да тренирате това, което ви е приятно, като например – танци, каране на велосипед, тичане, плуване, скачане на батут или пък HIIT тренировки.

Колко често трябва да тренирате?
Като за начало, препоръчително е да правите поне 150 минути седмично упражнения със средновисоко натоварване. За предпочитане е да съчетавате кардио и силови тренировки (най-малко два пъти седмично). Най-добре е да извършвате по-кратки тренировки, но по-често (5 дни по 30 минути), вместо няколко по-продължителни сесии (3 пъти по 50 минути).
За да извлечете максимални ползи за здравето си, съчетавайте добрия хранителен режим с тренировки и ако имате нужда, консултирайте се с вашия лекуващ лекар и потърсете помощта на специалист.