Лайфстайл

От какви храни има нужда тялото ви през пролетта?

  07.05.2023 09:30             
От какви храни има нужда тялото ви през пролетта?

С настъпването на този сезон, много от нас се чувстват уморени. Сякаш тялото има нужда да пренастрои своите системи и да се нагоди към новото часово време. Със сигурност качествената и пълноценна храна е един от най-важните елементи когато говорим за доброто здраве. За да се чувствате и да изглеждате добре през пролетта, ето на какви храни да наблегнете:

Аспержи
Макар и да не са често допълнение към ястията, аспержите всъщност са източник на много ценни витамини в това число – А, C, E и K. Освен това, в състава им влизат фибри, както и ценният антиоксидант глутатион, който е един от основните антиоксиданти. Именно аспержите са и най-богатият негов източник от всички плодове и зеленчуци.

Репички
Макар и малки, репичките могат да имат големи ползи за вашето здраве. Те са богати на биофлавоноиди и имат незаменими ползи за дейността на черния дроб. Те предпазват червените кръвни телца и увеличават притока на кислород в кръвта. Репичките са чудесен източник на антоцианин – вид флавоноид, благодарение на който те притежават характерния си червен цвят. Те подобряват сърдечносъдовото здраве и имат свойството да предпазват вените и артериите от втвърдяване и възпаление.

Ягоди
Ягодите са богати на фибри и витамин C, а тази комбинация има способността да намалява оксидативния стрес и може да понижава риска от сърдечни заболявания. Плодовете, които са богати на фибри и вода, каквито са те, намаляват чувството за подуване в стомаха и появата на газове. В състава на ягодите влиза калий, който може да понижи високото кръвно налягане.

Цвекло
Често пъти свързваме цвеклото с есента, но истината е, че то може да бъде страхотен избор за пролетна храна. Неговият цвят идва да ви покаже, че то ще се отрази чудесно на кръвта и кръвообращението. Цвеклото подпомага детоксикацията, благодарение на това, че е източник на фитонутриенти, наречени беталаини.

Моркови
Макар и вече да се използват целогодишно, всъщност морковите са класически пролетен зеленчук. Те са богати на витамин А, както и на други антиоксиданти, което ги прави чудесни за поддържане на здрава коса, кожа и нокти. За предпочитане е да ги консумирате сурови, като ги добавите към салати, сандвичи, тако или тортили. Сладкият им вкус е идеална добавка към сокове и смутита.

Грах
Грахът обикновено расте само няколко седмици и това е може би едно от нещата, които го правят много специален. Той е богат на витамини и минерали, и е един от първите зеленчуци, които могат да се засяват през пролетта. Съдържащите се в него витамини C и К, както и няколко витамина от B групата, го превръщат в отлична противовъзпалителна храна.

Мента
Макар и вероятно да я свързвате с летните коктейли, ментата всъщност е една от най-изобилните пролетни билки. Тя расте като плевел и често пъти е пренебрегвана въпреки мощните си лечебни свойства. В състава ѝ влиза розмаринова киселина, която може да облекчи симптомите на пролетните алергии. Ментолът пък може да успокои разстроения стомах.