Лайфстайл

Изследване: Спортът може да помогне в битка с алкохола и наркотиците

  05.05.2023 14:40             
Изследване: Спортът може да помогне в битка с алкохола и наркотиците

Спортът може да помогне в битка с алкохола и наркотиците, съобщава ЮПИ, позовавайки се на научно проучване. 
Канадски учени анализират данни от 43 предходни изследвания в държави от цял свят, които показват връзката между физическата активност и ограничаването на употребата на алкохол и наркотици. 
Водещият автор Флорънс Пийч обяснява, че идеята за изследването й е дошла по време на работата й като кинезитерапевт на хора с пристрастяване към вредни субстанции. "Тогава си дадох сметка, че физическата форма не е част от терапията на тези хора, въпреки че те имат изключително голяма нужда от упражнения." Флорънс Пийч е докторант по изучаването на физическата активност в университета в Монреал, Канада. 
Засега няма изследване, което да покаже какво количество упражнения са необходими за оптимален ефект. Повечето от тях се фокусират върху потенциалните ползи от умерената физическа активност от около един час три пъти седмично в продължение на три месеца.
Изследванията, с която е работила Пийч, обхващат данни от случаите на 3100 пациенти. Наблюдава се връзка между физическата активност и риска от употреба на хероин, опиоиди, кокаин, крек, метадон, марихуана, алкохол, метамфетамини. 
Изследванията не се фокусират върху тютюнопушенето. 
Според резултатите 75 процента от изследванията показват, че употребата на алкохол и наркотици при физическа активност спада. 71 процента от изследванията посочват, че аеробните упражнения помагат на пациентите да вземат решение да спрат употребата на вредни вещества. 
Кони Дикман, специалист по хранене и бивш президент на академията по хранене и диететика казва: "Физическата активност помага на хората да набележат здравето като своя цел. Упражненията водят до усещане за еуфория и структурират ежедневието. Те имат протективен ефект при пациентите, които се борят със зависимост."
40 процента от изследванията, въз основа на които са заключенията за физическата активност, са направени в САЩ. 25 процента са направени в Китай, а 8 процента - в Северна Европа.
Резултатите са публикувани онлайн в научното издание "Плос Уан"./ БТА