Лайфстайл

Как ботоксът влияе на нашите емоции

  04.05.2023 14:40             
Как ботоксът влияе на нашите емоции

Ботоксът, инжектиран при пластични операции за разкрасяване на лицето, може да влияе на емоциите ни. Причината за това не е съвсем ясна, но ефектът може да се използва и в лечението на някои болести, разказва Deutsche Welle.
Изследвания показват, че хирургическите корекции на лицето, особено когато са екстремни, не само пречат на околните да разчитат чувствата ни, но и влияят на собствените ни емоции.
"С ботокс и с така наречените филъри можете да промените както положителните, така и отрицателните емоции. След няколко пластични операции по лицето възможността за изразяване на емоции отслабва“, казва пред АРД германският психиатър Тилман Крюгер. В Медицинския университет в Хановер той изследва ефекта от използването на ботулинов токсин, известен още като ботокс.

Обратната връзка между мозъка и лицевите мускули
Причината за този ефект навярно е в липсата на обратна връзка между лицевите мускули и мозъка, се твърди в една от теориите по въпроса. С мимиките си ние реагираме неволно на промените в околната среда – като извършваме малки или по-големи движения на лицето. "По този начин подсилваме емоцията, която изразяваме, когато сме много щастливи или пък много тъжни и притеснени", казва Крюгер.
Ефектът може да бъде предизвикан и изкуствено, например чрез напрягане на лицевата мускулатура. Ако задържите с устни молив, поставен напречно на устата, това ще повдигне нагоре ъгълчетата на устните и лицето ще изглежда така, сякаш се усмихва. Макар този ефект да няма нищо общо с истинска усмивка, чувствата могат да бъдат положително повлияни по този начин, защото мозъкът ни интерпретира движението на мускулите като реална емоция.

Ботоксът блокира истинската усмивка
По същия начин процедурите за лице, които парализират лицевите мускули, могат да отслабят емоциите - например ако в резултат на инвазията, лицето е станало прекалено сковано, казва Крюгер. Защото по този начин истинската усмивка, при която ъгълчетата на устните се повдигат нагоре, а очите се присвиват, вече не е възможна. Инжектирането на ботокс около очите парализира мускулатурата в този участък от лицето и прави невъзможен естествения израз на лицето при усмивка или смях.
Но парализиращият ефект на ботокса може да се използва и в медицината. Тилман Крюгер и негови колеги установяват чрез изследвания, че лечението с ботокс може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия. Миналата година учените публикуваха резултатите от проучване, според което лечението може да помогне и на хората, които страдат от гранично личностно разстройство, тъй като с негова помощ могат да се потиснат силните негативни чувства, които болните често изпитват.
В случая вероятно става дума за същия ефект - спира се комуникацията между лицевите мускули и мозъка. Ако ботоксът се инжектира в мускулите между веждите, т.нар. гневна бръчка може да се изглади. Това не само отпуска лицевите мускули, но и кара пациентите да се чувстват по-добре, казва психиатърът.

Промени в мозъка
Не е категорично доказано, че именно липсващата обратна връзка с мозъка е причината за това, че поставянето на ботокс помага на хора с депресии и други психически нарушения. Но има индикации, че ботоксът влияе на процесите на преработване на емоциите в мозъка.
Провеждани са например опити с мишки, които показват сходен ефект. Макар точната причина за това да не е изяснена, се смята за доказано, че ботоксът може да влияе на емоциите, казва психиатърът Тилман Крюгер. "Затова  в лекциите си винаги казвам: внимавайте какво правите по лицето си. То винаги може да окаже въздействие върху психиката и емоциите."