Лайфстайл

Високият холестерол причинява смущения в съня

  31.03.2023 09:30             
Високият холестерол причинява смущения в съня

Повишеният холестерол е един от най-важните фактори за развитието на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, а някои от симптомите му се проявават нощем. Някои симптоми могат да се появят на много ранен етап, тоест след като мазнините са започнали да се натрупват в артериите.
Според лекарите първите признаци на това състояние обикновено се появяват през нощта. Избягването на лечение с висок холестерол е една от основните причини за натрупване на плаки в артериите. Това е признак на намален кръвен поток. Д-р Адам Стейтън казва, че тогава мускулите и тъканите в тялото нямат достатъчно добро кръвоснабдяване, което може да доведе до състояние, известно като периферна артериална болест.
„Това е същият процес, който води до инфаркт или инсулт, но при това състояние са засегнати предимно артериите на краката и малко по-рядко на ръцете”, допълва д-р Стейтън. Според клиниката в Кливланд първите признаци на висок холестерол при заболяване на периферните артерии обикновено са болка, спазми и дискомфорт в краката. Те обикновено се появяват през нощта, нарушавайки съня на човек.