Избори Интервю

Ирена Димова, водач на листата на ГЕРБ-СДС в област Монтана: Пътят към стабилността и излизането от кризата минава през четвърто редовно правителство на ГЕРБ

  30.03.2023 19:38             
Ирена Димова, водач на листата на ГЕРБ-СДС в област Монтана:  Пътят към стабилността и излизането от кризата минава през четвърто редовно правителство на ГЕРБ

Госпожо Димова за пореден път сме на предсрочни парламентарни избори.  Има ли изход от политическата криза?

Пътят към стабилността и излизането от кризата в държавата минава през съставянето на четвърто редовно правителство на ГЕРБ! Няма да ни е лесно, но знаем и можем да се справим в този тежък момент за България! Звучи клиширано, но е факт, че ГЕРБ е с много добра експертиза, която е доказана  многократно.

Кои от основните Ви приоритети искате да повторите пред хората, броени дни преди вота в неделя?

Ако ГЕРБ управлява след изборите на 2 април,  няма да допуснем данъците да се увеличават. Плоският данък ще си остане 10 %. Няма как да позволим българският народ и бизнесът да плащат вересиите на бившите управляващи. Това е категоричната заявка на ГЕРБ, която е важно да се знае. Аз съм убедена,  че справянето с инфлацията в страната няма да се случи с мерки, присъщи за времето на тоталитаризма,  а с мощна подкрепа на държавата към родното производство.  Относно социалната политика, считам, че е стълб в развитието на държавата. Тя трябва да е справедлива, да осигурява достойни доходи на уязвимите групи от обществото,  но и да бъде отговорна към  финансовата стабилност на България. Казвам това,  защото тази сфера бе най-засегната от популизма, който се шири в последните две години,  а негативните резултати са вече налице.  Друга важна тема, която искам да засегна е подкрепата към земеделските производители. Това е мой приоритет от години, който съм отстоявала многократно в Народното събрание.  Винаги съм имала много активен диалог с тези, които са в област Монтана и заедно сме търсили решение на проблемите,  които стоят пред тях. От ГЕРБ намираме за скандално, че Стратегическият план бе приет без обществено обсъждане, а в същото време по него са заделени 200 милиона евро за подпомагане на непроизводствени площи – елементи на ландшафта.  На практика за синури и редици от дървета ще се плащат по 172 лева на декар, а не както е било досега по 12 лева. Тези пари трябва да се върнат при производителите, а не да се раздават на разни тарикати, които уж подстригват храстите.

На какво заложихте в кампанията си?

Винаги сме залагали основно на срещите си с хората. Посетихме десетки места и представихме програмата си пред жителите им. Със сигурност не залагахме на черна кампания срещу опонентите ни, не само защото осъзнавам, че точно такъв подход ни доведе до тази тежка ситуация за държавата,  а и защото ние сме партия с опит и достатъчно ясна визия,  как да възстановим стабилността в България,  която загубихме в последните две години.  

Какво бихте искали да кажете на жителите на област Монтана,  дни преди вота?

Да отидат до урните и да гласуват.  България е в кризисен момент от своята история,  за изхода  от който е нужна много ясно изразена воля на суверена.  Бих искала да отправя апел към тях да подкрепят листата на ГЕРБ-СДС с номер 2, защото можем в спешен порядък да овладеем поредицата от кризи, в които се намираме. Изобщо нямам илюзии, че ще ни е лесно, но също така съм убедена,  че разполагаме с политически фигури,  които са доказали,  че могат да носят отговорност.

Ако сте първа политическа сила след изборите, какво ще последва? 

Ако ГЕРБ управлява, област Монтана и Северозападна България ще са приоритет.   Това е заявявал многократно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  Ако след 2 април сме в управлението,  регионът ни ще получи пълната подкрепа на държавата, както за проекти на общините,  така и относно реализацията на важните стратегически инфраструктурни обекти,  които биха дали съвсем различен хоризонт за развитие и икономически растеж.  

Преди две години едни хора тръгнаха да променят държавата ни. Успяха. Замениха стабилността с рекордна инфлация и авантюристични бюджети, активното строителство със застоя и измислените медийни скандали,  с които прикриват своята некадърност,  развитието с безвремието и редицата кризи,  до които ни доведоха. 

Само преди ден данните, които публикува Евростат показаха измеренията на провала на управлението на Кирил Петков и на четворната коалиция.  Само за година инфлацията скочи четири пъти, достигайки до нива, които не помним от десетилетия.  

Цените на стоки от първа необходимост буквално летят нагоре, без държавата да има каквато и да е визия за справянето с този проблем. 

Такава е картината в страната ни днес. 

Българските граждани обедняват все повече,  а социалните неравенства се увеличават. 

На 2 април вярвам и съм убедена,  че заедно ще дадем силен тласък на България,  с който тя да се върне към стабилността и прогреса. Нямам илюзии, че ще ни е лесно да поправим  щетите от управлението на хора, които съсипаха всичко,  до което се докоснаха,  но знам,  че ще го постигнем. Затова апелирам към всички граждани, които ги е грижа за бъдещето на България и за децата ни, да излязат в неделя да гласуват и да направят правилния избор на 2 април с номер 2 в бюлетина.

 

Коалиция ГЕРБ-СДС е с номер 2 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.