Събития

Ето кога откриват обновената експозиция „Врачански съкровища“

  27.03.2023 20:00             
Ето кога откриват обновената експозиция „Врачански съкровища“

Община Враца, Регионален исторически музей – Враца и чуждестранна фондация канят представителите на медиите на официалното откриване на обновената експозиция „Врачански съкровища – традиционно златарство от Враца и региона“ в Регионален исторически музей – Враца.

Експозицията е обновена по инициатива и с финансовата подкрепа на неправителствената организация. Иновативният проект е реализиран в сътрудничество с Регионален исторически музей – Враца, Община Враца и архитектурно студио „Ателие 3“. „Врачански съкровища“ е модерна и интерактивна експозиция в съответствие с водещите световни музейни стандарти.

Събитието ще се проведе на 29 март 2023 г. от 11 ч. във фоайето на Регионален исторически музей – Враца, бул. „Христо Ботев“ 2.

През юни 2022 г. фондацията, в партньорство с Община Враца и РИМ – Враца, обяви конкурс за създаването на съвременно художествено-пространствено оформление и представяне на залата с постоянната експозиция „Тракийски съкровища“ https://us4bg.org/bg/rfp-tur-thracian-treasures/

Целта на конкурса бе обновяването на експозицията в модерна и интерактивна изложба „Врачанските съкровища“ в съответствие с водещите световни музейни стандарти. Експозицията предлага на посетителите от различни възрасти, националности и нива на познания едно незабравимо културно-образователно преживяване.

Реализираният проект „Врачански съкровища – традиционно златарство от Враца и региона“ ще позиционира РИМ – Враца сред местата, които задължително трябва да се видят от жителите и гостите на града и региона, и ще повиши посещаемостта на музея от българи и чужденци.