Свят

Откриха зоопарк с животни мумии в Египет

  27.03.2023 09:20             
Откриха зоопарк с животни мумии в Египет

Американска археологическа мисия от Нюйоркския университет е открила "зоопарк" от животински мумии при разкопки в храма на древноегипетския фараон Рамзес Втори в Абидос, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. Находката хвърля светлина върху непознати досега култове обреди, пише БТА.

Най-значимото откритие са над две хиляди мумифицирани глави на овни от Птолемейския период. Наред с тях учените са попаднали и на мумии на кучета, диви кози, крави, газели и мангусти. Мумифицираните останки, част от които със запазена обвивка от ленена тъкан, са намерени в наскоро открито помещение в северната част на храма.

Удивително големият брой мумифицирани овни, вероятно като оброчни дарове, свидетелства за безпрецедентна култова практика в Абидос през периода на Птолемеите, отбелязва ръководителят на мисията Самех Искандер. Според него, това показва, че паметта на Рамзес Втори е била почитана в древния град хиляда години след управлението му.

Екипът е открил и голямо дворцово здание с необичайна архитектура и стени с дебелина около пет метра, което датира от края на Шестата династия на Старото царство на Древен Египет (около 2181 г. пр. н. е.). Археолозите са изкопали и документирали множество статуи, папируси, кожени изделия и обувки.

Районът на Абидос е бил населен още по време на додинастическия период. Там са намерени две плочи със списъци на фарони, които служат на египтолозите като ключ за съставяне на хронологията на древноегипетските династии и за дешифриране на йероглифите.