Свят

Инфлация във Великобритания - най-голямо е поскъпването на млякото и олиото

  26.03.2023 20:40             
Инфлация във Великобритания - най-голямо е поскъпването на млякото и олиото

След три поредни месеца на спад, инфлацията във Великобритания отново скочи, което принуди Английската централна банка да увеличи основния лихвен процент за единайсети път през последните 14 месеца в опит да укроти растящите цени, показва репортаж на NOVA TV.

Тези притеснителни новини идват на фона на публикувана данъчна декларация на британския премиер, показваща, че той е спечелил милиони.

Надеждите, че Великобритания се е спасила от непрекъснато поскъпване на живота бе попарена от публикуваните данни на националната статистика. Те показват, че инфлация през февруари отново е над 10 процента. Най-голям скок се наблюдава при млечните продукти и олиото, които са поскъпнали с около 40% през последната година.

Средната работна заплата пък се е увеличавала само с около 3 паунда на месец - сума равняваща се на два литра мляко или едно олио. Ако се приспадне инфлацията, средната заплата даже е намаляла с 2,4%.

Затова и новината, че премиерът Риши Сунак е спечелил през последните три години близо 5 млн. паунда от американски инвестиционен фонд, наистина получи голям отзвук. И дори фактът, че е платил милион паунда данъци във Великобритания, трудно успокои духовете. Премиерът директно бе питан дали, след като е толкова богат, може да влезе в положението на хората, които едва намират пари да отопляват домовете си.