Свят

В Атина събират пари да платят на Лондон скулптурните групи от Партенона

  26.03.2023 10:04             
В Атина събират пари да платят на Лондон скулптурните групи от Партенона

Символична инициатива в полза на искането за връщане на скулптурните групи от Партенона от Британския музей обратно в гръцката столица Атина започна днес на гръцкия национален празник. Инициативата е на британския комитет за обединявате на скулптурите в сътрудничество с представители на гръцката общност във Великобритания, съобщава гръцката телевизия Скай, цитирана от БТА.

В рамките на проекта започва дарителска кампания за събиране на сумата, платена от британския парламент на лорд Елгин през 1816 г.

Голяма част от скулптурите на Партенона, прочут архитектурен паметник от V в. пр.Хр. на Акропола в гръцката столица, е свалена от храма в началото на XIX в. от британския посланик в Османската империя лорд Елгин, поради което и често е наричана "Мраморите на Елгин". Гърция започна кампания за връщане на скулптурите в Атина от 1983 г. насам.

Участниците в инициативата искат да съберат 35 хиляди британски лири – сумата, платена на Елгин, когато той е принуден да продаде скулптурите на британското правителство поради финансови затруднения.

Августинос Галясос, представител на гръцката общност в Лондон, заяви, че ако британското правителство не пожелае или не може да приеме сумата, тя ще бъде дарена на Британския музей.

Гърция и Великобритания провеждат разговори за намиране на взаимно приемливо решение, но наскоро британският премиер Риши Сунак отново каза, че правителството му не обмисля промяна на закона, който блокира възможността за постоянно връщане на скулптурите в Атина.