Свят

Страшна болест се завръща в Европа

  25.03.2023 15:02             
Страшна болест се завръща в Европа

Смъртните случаи от туберкулоза (ТБ) в Европа се увеличиха през 2021 г. за първи път от почти две десетилетия поради прекъсването на пандемията в лечебните и диагностичните услуги, съобщи в петък Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и Европейският офис на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от световните агенции.

В Европейския регион на СЗО 27 300 души са починали от туберкулоза през 2021 г. в сравнение с 27 000 смъртни случая през 2020 г.

Ситуацията в Европа е описана подробно в доклад за наблюдението и мониторинга на туберкулозата в Европа, също публикуван днес, в който ECDC и СЗО/Европа предупреждават, че има много работа за вършене, когато става въпрос за прекратяване на туберкулозата на континента.

“През 2021 г. бушуващата пандемия от COVID-19 продължи да засяга силно нашите държави членки. Ресурсите за туберкулоза бяха отклонени и пациентите изпитваха затруднения при достъпа до клинични услуги, което вероятно доведе до забавено диагностициране и лечение на някои случаи на туберкулоза. Следователно трябва да увеличим броя на хората, диагностицирани и успешно лекувани”, каза директорът на ECDC Андреа Амон в изявление.

Докладът констатира, че въпреки че има обща тенденция към намаляване на броя на случаите на туберкулоза в Европа през последните години, бавният темп, с който те намаляват, може да провали целите на ООН за устойчиво развитие за прекратяване на туберкулозата като глобално обществено здравеопазване заплаха до 2030 г.

В страните от ЕС 33 520 души са диагностицирани с туберкулоза през 2021 г. в сравнение с повече от 33 800 през 2020 г. Близо една четвърт от случаите са в Румъния, констатира докладът. Румъния също има най-висок процент на случаите сред децата, с 9,2 случая на 100 000 души на възраст 0-4 години.