Свят

Съдят нигерийски сенатор и жена му, опитали да изтъргуват бъбрека на мъж

  24.03.2023 20:20             
Съдят нигерийски сенатор и жена му, опитали да изтъргуват бъбрека на мъж

Заможен нигерийски политик и съпругата му бяха признати от британски съд за виновни по обвинения в трафик на човек от Лагос към Великобритания, за да трансплантират незаконно бъбрека му на тяхната тежкоболна дъщеря, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Прокуратурата съобщи, че шестдесетгодишният Ике Екуеремаду съпругата му Биатрис са транспортирали мъжа до Лондон през февруари миналата година, като са му предложили няколко хиляди долара и работа във Великобритания, в замяна за неговия орган. Заедно с нигерийски доктор, описан от прокуратурата като посредник, те бяха признати за виновни в заговор за уреждане на пътуване на физическо лице с цел неговата експлоатация.

"Осъдените обвиняеми са демонстрирали пълно пренебрежение за благосъстоянието, здравето и добруването на жертвата и са използвали своето значително влияние, за да упражняват през цялото време висока степен на контрол над жертвата, която не е осъзнавала напълно какво наистина се случва", заяви главната кралска прокурорка Джоан Джакимек.

Трансплантацията така и не била осъществена, тъй като консултант в лондонска болница започнал да изпитва подозрения относно обстоятелствата около донора, който обвиняемите се опитали да представят за братовчед на дъщеря си.

Полицията заяви, че осъдителните присъди бележат първият път, в който физически лица са осъдени във Великобритания за трафик на хора с цел отнемане на органите им.