Събития

Над 60 производители и занаятчии са на изложението в Монтана СНИМКИ

  23.03.2023 14:00             
Над 60 производители и занаятчии са на изложението в Монтана СНИМКИ

Над 60 производители на храни и занаятчии, основно от Северозапада, участват в първото изложение на местни стоки и продукти в Монтана, организирано от земеделското министерство, МИГ Берковица – Годеч и община Монтана.

На щандовете в младежкия дом и пространството около него хората могат да намерят сирена и кашкавали, месни продукти, цветя, сладко и вино, направено от монахините в Клисурския манастир, сребро – филигран и български носии от Северна България. Продава се бира, произведена в Лом и Чипровци, луканки и суджуци от Студено буче и Лом, козе сирене и мляко от ферма в берковското село Ягодово, мед от различни региони.

 „За мен е чест, че точно в Монтана откриваме първото изложение за цяла  Западна България. Тези хора, производителите,  съхраняват традициите в рамките на територията. В Северозападна България има 9 местни инициативни групи. Те подпомагат местните производители. Това изложение е четвърто за страната – миналата година бяхме в Бургас и Ямбол, тази години в Русе и сега сме тук. То носи добавена стойност и за производителите и за гражданите. Местните производители правят  изключителни продукти, с местни суровини, но те не могат да стигнат до магазините. Тези изложения са начина да влезем в контакт с тях и да сложим на масата си техните продукти.", каза зам. министърът на земеделието Георги Събев.

Кметът Златко Живков благодари на всички, които са направили и невъзможното, за да го има изложението.

„Тук ще видите какво ражда земята българска и ръцете на тези хора.", каза кметът Живков.

Изложението ще продължи до петък вечерта.