Избори Интервю

Любен Иванов: Предлагаме нов живот за Северозапада

  23.03.2023 10:14             
Любен Иванов: Предлагаме нов живот за Северозапада

Дни преди изборите,  водачът на листата на  "Продължаваме Промяната - Демократична България" за област Видин Любен Иванов говори пред „Конкурент“ за коалицията и политиките за Северозапада.

 

Каква е голямата цел на Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България", г-н Иванов?

Демократична България и Продължаваме Промяната обединихме  усилията си и на изборите на 2 април, пети поредни в рамките на две години, се явяваме заедно. Подкрепени от 77 граждански организации, и в партньорство с БЗНС и Обединени земеделци. Нашата цел е да се преборим с корупционния модел, завладял от десетилетия страната ни и България да тръгне по пътя на развитието и просперитета. Обединени и заедно срещу статуквото, което е изключително единно и яростно защитава този модел. Те го наричат стабилност, а всъщност е застой и стабилна бедност.

Представихте управленска програма с мерки в 18 сектора. Какво предлагате за Северозападна България?

Нов живот за Северозапада. Така сме нарекли мерките и политиките, чрез които ще преодолеем изоставането и ще развием потенциала на нашия регион. Предвиждаме разработване и реализация на интегриран план за регионално развитие, включващ: подобрена транспортна свързаност - като осигурим обществен транспорт до всяко населено място; подкрепа на туризма -  като стратегически сектор за развитие на регионите; развитие на местното селско стопанство - като насърчим малките земеделски производители и създадем механизми за разпространение на продукцията им. Ще разширим възможностите за получаване на висше образование в нашия регион, с цел осигуряване на всички основни специалисти - икономисти, учители, инженери, медицински специалисти. Сред мерките, които предлагаме са още създаване на законови и административни стимули за повече инвестиции и работни места в региона. Осигуряване на минимум 50% от финансирането по европейските програми до 2027 г. за трите северни региона на страната.

Разбира се приоритет е довършването на пътя Видин - Ботевград и изграждане на тунел под Петрохан - без кражби с чували и чанти, и без липсващ асфалт.

Ще създадем целеви фонд за регионално развитие, като средствата от него ще се насочват там, където са най-нужни, с фокус към Северозападна България и общините в област Видин. Ще прекратим практиката само определени общини, които са близки до властта, да получават средства от държавата, а други - не. Гарантираме равни условия за общините без "наши" и "ваши" кметове.

Социологическите проучвания говорят за изравнени сили и паритет между Коалиция "Продължаваме Промяната" и ГЕРБ  - СДС. Каква е вашата заявка - ще спечелите ли изборите?

Убеден съм, че Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" ще бъде първа политическа сила. Хората са категорични, че е нужна промяна. Че промяната трябва да стигне до всяко населено място, до големия град и до най-малкото село. Има как!

Призовавам българските граждани, съгражданите ни от област Видин на 2 април да подкрепят Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" с номер 12 в бюлетината. Всички заедно, обединени можем да бъдем промяната!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!