Събития

Популярни творци идват във Враца за Маратон на четенето 2023 ПРОГРАМА

  20.03.2023 20:00             
Популярни творци идват във Враца за Маратон на четенето 2023 ПРОГРАМА

Журналистът Георги Милков, детската авторка Събина Георгиева, създателката на „Дракончето Ринти“ Доника Ризова и писателката Катерина Хапсали ще се срещнат с врачанските читатели в тазгодишното издание на Маратон на четенето 2023. За осемнадесета поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца подрежда богата програма за най-верните приятели на книгите и библиотеката.

Началото на Маратона ще даде журналистът Георги Милков, който ще направи две срещи на 4 април. От 16 ч. ще прочете любимата си приказка пред ученици в Детски отдел, а от 17.30 ч. започва представянето на книгата му „Истории от ръчния багаж“ (изд. „Книгомания“). Срещата ще се проведе в читалнята на библиотеката. В книгата Георги Милков описва не само срещите си с епохални персонажи, но размишлява за интригуващи събития, накарали го да се превърне в усърден колекционер на преживявания от Триполи, Афганистан, Ирак, Корея, Азия, Латинска Америка.

На 5 април в града пристига детската писателка Събина Георгиева, която ще представи книгата си „Опашати непознати“ (изд. „Меченосец“) и по атрактивен начин ще предизвика децата да разкажат за своите домашни любимци. Книгата разказва историята на пет кучета, преживели различни трудности. Това е една книга за емоциите, емпатията и прошката. Всички желаещи да се включат в срещата, могат да заявят желание на телефоните обявени по-долу. Книгата е подходяща за деца от 4 до 8 години.

Най-малките приятели на приказките ще могат да се включат и в мобилната игра „Разбъркано колело“, която заедно с библиотекарите ще пътува в библиобуса и ще се провежда на място в детските градини, след предварителна заявка на сайта на библиотеката: https://libvratsa.org/zapazi-bibliobus/ Играта ще се провежда в периода 3 – 21 април.

Във филиала в ж.к. „Дъбника“ ще имат възможност да гостуват първокласниците от СУ „Никола Войводов“. Те ще се включат в интерактивната игра „Книгите – нашите нови приятели!“ в периода от 18 до 21 април.

На 19 април незабравима вечер обещава пиар специалистът, журналист и писател Доника Ризова. След успеха на детската поредица „Дракончето Ринти“, очарователната авторка ще представи дебютната си книга за възрастни „Случайно в Майорка“ (изд. „Сиела“). Романът е вълнуваща история с вкус на шампанско и аромат на морски бриз, слънчева и пленителна като острова, от който е вдъхновена. Срещата започва в 18 ч. и ще се проведе в приятната атмосфера на Q Bar.

Маратонът ще завърши с поредното издание на „Нощ в библиотеката“ 2023, в която специален гост ще бъде писателката Катерина Хапсали, за да представи книгата си „Вкусни разкази“ (изд. „Колибри“). В нея са събрани няколко истории за вкуса на живота, който може да е горчив, но и сладък, трапчив, изискан или пикантен; за аромата на дом и копнежа за любов и общуване. Вечерта ще бъдат организирани различни игри, свързани с книгите и четенето. По традиция Нощта ще завърши с прожекция на нов игрален филм.

В рамките на Маратона, всички посетители до 18 години ще получат едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката.