Събития

Започнаха репетиции по пиесата „Торба с хитрости“ във видинския драматичен театър

  19.03.2023 19:00             
Започнаха репетиции по пиесата „Торба с хитрости“ във видинския драматичен театър

Започнаха репетициите на най-новото заглавие от репертоара на видинския драматичен театър. Пиесата "Торба с хитрости" от Панчо Панчев е базирана на приказки за Хитър Петър и е насочена към ученическата и младежка аудитория. 

В постановката ще участват почти всички актьори от състава, а в най-важната роля на Хитър Петър ще се превъплъти Иван Рангелов. В останалите роли са разпределени актьорите Фиданка Рангелова, Цветелина Бодурова, Ана Дамянова, Красимир Рангелов, Бисер Маринов и Николай Янев. Сценографията ще бъде дело на Богдан Гешев.

Режисьор на спектакъла е Кирил Кирилов, познат от нашата сцена като актьор и режисьор на спектакъла "Приключенията на червената шапчица":

"Във видинския драматичен театър последния сезон не е правен спектакъл, който да е изцяло насочен към ученическата и младежка аудитория и затова разговаряхме с директора Николай Янев и сметнахме, че е добре да се направи един спектакъл, който да е за ученици, за младежи. В това отношение пиесите на Панчо Панчев са изключително добри, с много ясни послания, с много ясни образи и характери вътре, затова се спряхме на една от неговите пиеси. Като основното послание, което искаме да отправим към учениците, към младежите с тази пиеса е, че на лъжата краката са къси. Защо са къси? Защото то всъщност една лъжа рано или късно бива разкрита. Вътре има закодирани много изконни общочовешки послания, които общо взето учениците и младите хора трябва да се стремят да спазват. Като например - не бива да се лъже, не трябва да сме алчни, не трябва да се краде, не трябва да бъдем стиснати, не трябва да се ядосваме за глупости, защото в яда си можем да кажем нещо което не мислим. Първата репетиция на маса мина много добре, актьорите се запалиха."

Очаква се премиерата да бъде около Великден, допълни още Кирил Кирилов./ Радио Видин