Избори Събития

Деница Сачева: Категорични сме – промяна в данъчния модел няма да има

  19.03.2023 16:04             
Деница Сачева: Категорични сме – промяна в данъчния модел няма да има

Бившият социален министър Деница Сачева разясни в Монтана социалната политика на коалицията ГЕРБ-СДС, записана в предизборната програма. Тя пристигна в Монтана по покана на водача на листата в града Ирена Димова. На срещата присъстваха граждани, кметове, общински съветници, хора, работещи в социалната сфера  и кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС.

"Категорични сме, че промяна в данъчния модел няма да има.Това е поет ангажимент. Все още има ресурси и механизми, с които бихме могли да постигнем икономически растеж без да вдигаме данъците. Една от темите, която предстои да бъде обект на сериозни политически дискусии, е темата за бюджетната консолидация и за това, какво може да се направи, така че разходването на публичните финанси да бъде по-ефективно. В същото време тези между 7 и 8 милиарда лева от европейските фондове и програми, които биха могли да се инвестират в българската икономика годишно, също са възможност за увеличаване на икономическия растеж без да се правят други резки движения. Когато говорим за повишаване на приходите в хазната, има теми, за които политиците не искат да говорят - за сивата икономика, за младите, които не са нито в училище, нито работят. Горим за хора, които заради задлъжнялост и лоши или бързи кредити дори не са на договорни отношения, за да не им бъдат запорирани заплатите. Към тях прибавям и тревожните данни, които изнесе БАН – че висок процент от младите хора не искат да имат трудови договори. Не желаят да плащат осигуровки и данъци. Това са все теми, които изискват бързи мерки и действия от страна на държавата.", каза Сачева.

Тя е категорична, че не може да има  "щедър" бюджет, за какъвто говорят ПП и ДБ  при дефицит от 3%. 

„За съжаление социалната сфера стана сцена на най-големия популизъм за политиците. 

Липсата на бюджет ще създаде сериозно напрежение особено в месеците април и май. Това ще бъде първото нещо, което ще направим с разум и добри политики, защото никога не се си позволявали да вземаме от бъдещето на децата ни.", заяви Сачева. 

Кметът на Монтана Златко Живков отново подкрепи листата на ГЕРБ-СДС и заяви, че е убеден, че след 2-ри април те ще съставят правителство. 

„Ние имаме нужда от работещ парламент с ясна програма и най-вече бюджет, защото това за нас вече е непоносимо. Кметът трябва да дава на всички сфери - социална, здравна, образование, а как да го направи като сме март месец и още няма бюджет за 2023 година." , допълни Живков.

„Социалната политика е стълб в развитието на държавата. Тя трябва да е справедлива, да осигурява достойни доходи на уязвимите групи от обществото,  но и да бъде отговорна към  финансовата стабилност на България. Напълно споделям мнението, което изрази кмета на Монтана Златко Живков,  че първото и най - важно условие за повишаване на доходите и справянето с рекордната инфлация е съставянето на редовно правителство след изборите на 2 април, доминирано от ГЕРБ-СДС., категорична бе Ирена Димова, водач на листата на ГЕРБ-СДС в област Монтана.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!