България Здраве

Проф. Кантарджиев и директорите на детски ясли коментираха мерки срещу скарлатината

  19.03.2023 15:19             
Проф. Кантарджиев и директорите на детски ясли коментираха мерки срещу скарлатината

Съветникът по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев и директорите на общински детски ясли са обсъдили какви мерки да се вземат при заболяване от скарлатина и варицела. Това информираха от Общината.
Професорът даде конкретни съвети на директорите за работата в яслите, препоръча предпазни средства за предотвратяване на разпространение на заболяването, както и лекарства, които със сигурност помагат за лечението на скарлатина или варицела при децата и техните родители.
Според проф. Кантарджиев при стрептокок в носоглътката винаги трябва да се дава антибиотик от групата на добре познатите пеницилини или цефалоспорини. 
Повечето случаи на скарлатина тази зима се дължат предимно на оживеното общуване и неспазването на мерки като миене на ръце, проветряване, почистване. След пандемията е имало много вирусни инфекции, които са отслабили имунитета и на децата, и на възрастните. Най-често се заболява 4-5 дни след контакт със заразен, допълни здравният съветник на Столична община.
Възрастните преболедуват варицела по-тежко от децата, каза още Кантарджиев и още веднъж напомни, че ваксинацията срещу това заболяване е най-добрата превенция.„Връзката между душата и тялото“ - среща с Мадлен Алгафари във Враца
КНСБ: България трябва да поиска преразглеждане на 3% дефицит
Любо получи треньорско удостоверение, готви момчетата за медали в Банско
Резултати от мачовете на отбори от школата на Ботев /Вр/
Седем афганистанци бяха заловени при опит за незаконно влизане в Хърватия с лодка
„Спортът е здраве“ в Оряхово