Свят

Силно земетресение разтърси Еквадор, има загинали

  19.03.2023 10:06             
Силно земетресение разтърси Еквадор, има загинали

Силно земетресение разтърси снощи Еквадор. 
12 души загинаха при труса с магнитуд, според местните сеизмолози, от 6,5, предадоха световните агенции. Според американския Геоложки институт трусът е  бил с магнитуд 6,8.
Трусът е станал в Южен Еквадор, но е бил усетен силно и в Перу. Епицентърът на труса е бил в Балао в Еквадор, на около 140 километра от пристанището Гуаякил, на дълбочина от 44 километра, посочва Франс прес.
 11 от жертвите са в провинция Ел Оро, а една е в провинция Асуай в Еквадор, съобщи президентството на страната. Най-малко един човек е бил ранен. В съседно Перу няма жертви и значителни материални щети, докато в Еквадор няколко сгради са били пострадали.

Смята се, че под развалините на рухнали кооперации в Ел Оро има затрупани хора. В община Мачала е рухнала двуетажна сграда. В Гуаякил, на около 270 километра югозападно от столицата на Еквадор - Кито има напукани или рухнали стени на сгради.
 Като предпазна мярка са затворени и три транспортни тунела в града. Кадри, разпространени в социалните медии, показват изплашени от труса хора, излезли по улиците на Гуаякил.

По-късно стана ясно, че загиналите са 14, а броят на пострадалите е 446.