България

Ще стане ли шопската салата лукс преди Великден?

  19.03.2023 09:10             
Ще стане ли шопската салата лукс преди Великден?

Ще има ли български домати и краставици на трапезата ни за Великден? Този въпрос дойде на дневен ред, след като много оранжерийни производители решиха да спестят от отопление и засяха продукцията си по-късно от обикновено. Така, логично, и реколтата ще закъснее.

Тази година и българският домат ще се забави да дойде на трапезата ни, защото в оранжериите производителите го сеят по-късно – от икономия. Освен това той ще бъде и скъп. Цената му на едро ще е най-малко 4,50 лв., прогнозират производителите.
Подобно ще бъде положението и при търговията с краставици. Разходите по отглеждането ѝ в оранжериите са дори по-високи от тези за домата.
Затова българските зеленчуци и тази година ще се „прескачат” на пазара с гръцките и турските. Разбира се, чуждите зеленчуци ще пристигат на ниски цени, защото разходите за отглеждането им са много по-ниски в южните ни съседки.
Ясна е само една равносметка, с която търговците на борсите се шегуват: зеленчуци който не яде, ще спести пари.Ето кога откриват обновената експозиция „Врачански съкровища“
Няколко любопитни факта за рециклирането, които може би не знаете
Монтана би лесно Славия в Супер Волей
Мартин Харизанов: Младите са най-ценният ресурс на България
„Връзката между душата и тялото“ - среща с Мадлен Алгафари във Враца
КНСБ: България трябва да поиска преразглеждане на 3% дефицит