България

Кайсиите цъфнаха: Овощари са силно притеснени за реколтата, ако застудее

  19.03.2023 08:40             
Кайсиите цъфнаха: Овощари са силно притеснени за реколтата, ако застудее

Ранните сортове кайсии в Североизточна България вече цъфнаха. Топлото време в началото на март се оказа предпоставка за масов цъфтеж на всички овощни дървета. Димитричка Търпанова отглежда 600 декара овошки близо до Тутракан. Тя, както колегите си, е притеснена, че ако времето се застуди, ги чакат сериозни загуби.

„За кайсията е изключително рисков период. По-ранните сортове вече имат формирано плодче, което всъщност е с по-голямо съдържание на вода и по лесно замръзва”, казва председателят на Добруджанския съюз на овощарите.

За да си спестят тревогите, овощарите използват няколко метода за защита на градините си, но казват, че не всички са ефективни при големи парцели. Против пролетните мразове все още бил популярен ретро методът с палене на слама, но ефект се постигал само при температури до 1-2 градуса над нулата. В България се прилагали и вятърни перки, които завъртали въздуха така, че ниските температури да не достигат до насажденията.

Големият проблем за овощарството, по думите на Търпанова, е че градините не се правят там, където мястото е подходящо. Затова и масово овошките измръзват при внезапно влошаване на времето. Търпанова припомня, че през април 2020 година, когато температурите рязко са паднали до минус седем градуса, овощните градини били напълно унищожени, а загубите - тотални./ NOVA Мъж удари лекар в Спешното на болница в Русе
Разследване установи, че модна дизайнерка в САЩ е била убита
Иван Иванов: Регионалните мерки на БСП - алтернатива за Северозапада
Ето кога откриват обновената експозиция „Врачански съкровища“
Няколко любопитни факта за рециклирането, които може би не знаете
Монтана би лесно Славия в Супер Волей