Събития

ХАЙДЕ ПАК Засипаха с мърша район край Е-79 СНИМКИ

  18.03.2023 22:47             
ХАЙДЕ ПАК Засипаха с мърша район край Е-79 СНИМКИ

Откриха незаконно сметище от умрели животни край Мездра, съобщава bTV.

Международен шофьор e сигнализирал кмета на мездренското село Типченица, че в Мала река край международния път Е-79 са изхвърлени не само всякакви строителни и битови отпадъци, но и десетки чували с трупове на животни и животински кости, а в района се носи непоносима миризма на мърша.

Кметът Георги Георгиев e уведомил институциите.

Той обясни, че на мястото има всякакви чували с биологични отпадъци, като скелети от крави и овце.

Явно струва пари да се изхвърли това на екарисаж и някой е решил, че може така безразборно да отрови хората, отбеляза кметът.

По негови думи проблемът е, че в реката е водохващането за село Типченица, поради което има риск от екологична катастрофа.

„Тук са изхвърлени тези биологични отпадъци, на около 600-700 метра по-надолу е нашето водохващане, тръбите са оголени в реката и ако паднат камъни от строителството на пътя, който правят, и се спукат тръбите, всичко ще отиде във водата за населението на село Типченица“, обясни управникът.

Вчера районът е бил инспектиран от представители на Българска агенция по храните. Обмисля се животинските отпадъци да бъдат изгорени с мобилен инсинератор на място, за да не се налага транспортирането им.

Продължава издирването на извършителите.

Според практиката, извършителите не се откриват. Това не е първият подобен случай на безнаказано изхвърляне на мърша във Врачанско.

Не за първи път "Конкурент" пише по темата:

https://www.dunavmost.com/novini/tonove-marsha-se-razlagat-krai-vratsa

https://blitz.bg/obshtestvo/svinshchina-tonove-mrsha-zasipakha-boteviya-pt-snimki_news721112.html