Събития

Пълно е детското отделение във Видин

  18.03.2023 09:00             
Пълно е детското отделение във Видин

Капацитетът на детското отделение във видинската болница е запълнен. Респираторните и алергичните заболявания преобладават по това време от годината, обясни завеждащият д-р Пламен Филипов:

"По принцип март месец е един от месеците, които имат по-голяма честота на респираторни заболявания при децата. Това са март и септември са винаги с по-голяма честота. Сега се събират повече нокси причини за заболявания при децата. Първо, промяната на времето е една от водещите причини. Затоплянето предизвиква повече разпространение на респираторни инфекции. Също започва цъфтежът на полените, което предизвиква обострянето на алергичните заболявания при децата."

В област Видин не се наблюдава ръст на случаите на скарлатина, какъвто отчитат други части на страната, а в отделението до момента не са приемани деца, заболели от този вид детска шарка, каза още д-р Филипов. По думите му, заболяването има висок инфекционен индекс, заболяват около 60-70% от контактните деца. Протича с висока температура, ангина и специфичен обрив. 

Ремонтът в кърмаческия сектор на отделението продължава, съобщи още д-р Филипов. Изграждат се санитарни помещения, извършва се боядисване и подмяна на настилки.

"Отделението разполага с голяма площ като квадратура, но в момента използваме може би малко над една трета от него, защото по-голяма част се ремонтира, това което беше разрушено по време на ковид епидемията, защото беше отдадена тази част за лечение на ковид болни. Там е по-голямата площ и по-добре могат да се разположат болнични стаи с адекватен санитарен възел. В момента това се прави, осигуряват се по-добри битови условия на децата, които ще бъдат лекувани там. Ще има доста стаи с адекватен санитарен възел. Общо взето се подменят настилките, боядисват се и най-важното - сервизните помещения, които от край време е слабо място не само на нашето отделение, но и на цялата болница."

Д-р Филипов изрази надежда до месец-два ремонтът да приключи и да бъде доставено необходимото оборудване, за да може след това да бъде обновена и останалата част от отделението. Припомняме, че ремонтът започна в началото на годината, след като от дарения бяха събрани 24 000 лева, а Министерството на здравеопазването отпусна целево 65 000 лв.