Събития

До 2025 година Медковец намалява с 15 на сто разходите за енергия и вредните емисии

  18.03.2023 06:00             
До 2025 година Медковец намалява с 15 на сто разходите за енергия и вредните емисии

Намаляване с по 5 процента годишно на разходите на горива и енергия и на емисиите от въглероден двуокис предвижда до 2025 година община Медковец. Това е записано в краткосрочната програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива, утвърдена от местния парламент.

За да бъдат постигнати екологичният ефект и очакваните резултати, общината е планирала няколко технически мерки. В следващия период тя залага на стимулиране изграждането на енергийни обекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници върху покривите на общински сгради, изграждане на системи за улично осветление в населените места с използване на енергия от тях, търсене на резерви за улично осветление от ВЕИ на съществуващи паркове и градини, стимулиране на частни инвеститори за производство на енергия от биомаса.

Изпълнението на програмата ще спомогне за изграждането на устойчива енергийна политика на местно равнище и ще подобри координацията между различните структурни звена при решаване на проблемите по насърчаване използването на възобновяеми източници. Идеята е да бъдат изяснени икономическите, екологичните и социални аспекти при усвояване потенциала на енергията от възобновяеми източници и да бъде повишено нивото на информираност на хората за използването й.