Здраве Лайфстайл

Изследване: Средиземноморската храна намалява риска от сърдечни заболявания при жените

  17.03.2023 14:40             
Изследване: Средиземноморската храна намалява риска от сърдечни заболявания при жените

Проучване показа, че средиземноморската храна може да намали риска от сърдечни заболявания при жените с 24%, съобщи Прес асосиейшън/ДПА.
Този начин на хранене, който включва най-вече ядки, морски дарове, пълнозърнести храни и зеленчуци, е полезен в много аспекти. В изследването, публикувано в сп. „Харт“, експертите прегледаха всички предишни изследвания за жени, които се придържат към диетата от средиземноморски храни и сърдечно-съдови заболявания, както и риска от смърт през периода на проследяване. 
Учените разгледаха резултатите от 16 изследвания с данни за около 720 000 жени, чието сърдечно-съдово състояние е било проследено в продължение средно на дванайсет и половина години.
Екипът, ръководен от специалисти от Университета на Сидни, установи, че за жените, които „строго са се придържали“ към този начин на хранене, рискът от сърдечно-съдови заболявания спада с 24%. Смъртността по каквито и да е причини по време на същия период е с 23% по-ниска.
„Отдавна ни е известно, че средиземноморската диета е добра за сърцето, но е окуражаващо да видим, че когато разглеждаме жените отделно от мъжете в това изследване, ползите не се променят“, коментира Виктория Тейлър, старши диетолог от Британската фондация за сърцето.
„Сърдечните заболявания често се схващат като проблем при мъжете. Около два пъти повече жени в Обединеното кралство обаче умират от коронарна болест на сърцето, отколкото  от рак на гърдата. Изследвания като това, които разглеждат конкретен пол, са важни, за да се подобри лечението на жените.“
„Независимо от пола, здравословният начин на живот, който включва балансиран начин на хранене като средиземноморския, би могъл да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и предразполагащите фактори за тях, като диабет тип 2, затлъстяване, високо кръвно налягане и висок холестерол“, каза още тя. „Не е трудно. Яжте много плодове и зеленчуци, боб, леща, пълнозърнести храни, риба, ядки и семена, както и някои нискомаслени млечни продукти и ненаситени мазнини като зехтин. Важно е и да избягвате обработено месо, сол и сладкиши.“
Друго скорошно проучване на експерти от Университета на Нюкасъл откри, че при спазване на този начин на хранене рискът от деменция в по-късен етап от живота намалява с 23%.