Събития

Спешен ремонт тече в библиотеката на Бърдарски геран

  17.03.2023 14:00             
Спешен ремонт тече в библиотеката на Бърдарски геран

Ремонтират библиотеката на читалище “Съединение-1923” в Бърдарски геран. Хора от врачанското село участват с доброволен труд в обновяването на културното средище. Стените ще бъдат боядисани, нови врати и паркет ще бъдат поставени. Библиотеката беше в лошо състояние и имаше нужда от спешен ремонт, каза Ирина Босилкова, председател на читалището в Бърдарски геран.

"Всички книги от библиотеката са изнесени. Хора от селото, с доброволен труд, поправят счупените рафтове. След това имаме дарен паркет, ще бъде нареден паркетът, боядисване на стени, смяна на врати. Изобщо, тя, библиотеката от доста време не ѝ е правен ремонт, какъвто и да е... Миналата година падна част от покрива над основната зала, след което Общината отпусна средства за поправянето на тази част. Но, вследствие на теча, пострада и част от библиотеката... Рафтовете бяха морално остарели, когато сложиш, падаше направо целият рафт... Просто няма как да привлечем деца или който и да е в една библиотека, която не е лицеприятна. Над 8000 броя е основният фонд, като имаме някъде около 2000-3000 книги, които бяха дарявани през годините, но чакаха ремонта, за да могат да бъдат картотекирани..."

Обновяването на библиотеката се очаква да завърши в края на май, когато ще бъде отбелязана и 100-годишнината на читалището.