Събития

Тревожни данни! Все по-малки ученици от Враца посягат към наркотични вещества, снабдяват се от съученици

  17.03.2023 09:00             
Тревожни данни! Все по-малки ученици от Враца посягат към наркотични вещества, снабдяват се от съученици

Разпространението и употребата на наркотични вещества в тяхната разновидност, и снижаване на възрастовата граница на употребяващите ги е сериозен проблем, с който се борят не само институциите, които имат отношение към проблема, но и обществото като цяло, съобщиха от общинския съвет по наркотични вещества към община Враца.

„В днешно време децата са доста любопитни и любознателни и това е една от причините, която ги кара да посягат към дрогата. Засилва се интереса към новите психоактивни вещества („дизайнерски дроги“). Установена е употреба на т. нар. „чай/билка“ или „весел чай“ сред подрастващите тийнейджъри, представляващ марихуана смесена с химически вещества. Поръчките се правят по интернет чрез фалшиви профили в популярните сред тях мобилни приложения и ги разпространяват между техните съученици. Това затруднява въздействието на службите за борба с наркотиците и се явява като сериозен проблем“, категорични са от съвета.

Експертите допълват, че продължава  интереса от страна на училищата на местно ниво за провеждане на часове по превенция от наркотични вещества, енергийни напитки и наргиле.  Осъзнат е проблема от отделните социални групи – младежи, родители, учители и общественост.