Бизнес Събития

ЗАРАДИ ВНОСА ОТ УКРАЙНА И ТУРЦИЯ Фермери фалират заради чуждо зърно

  17.03.2023 08:00             
ЗАРАДИ ВНОСА ОТ УКРАЙНА И ТУРЦИЯ  Фермери фалират заради чуждо зърно

Фермери в Северозапада са застрашени от фалити заради безконтролния внос на чуждо зърно, алармираха зърнопроизводителите. Един от най-печелившите бизнеси в региона през последните години е застрашен от безконтролното заливане на пазара с жито и ечемик, овес и царевица, и слънчоглед от Украйна и Турция. Чуждата продукция подбива произведеното от родните фермери, като ги принуждава да не продават.

„В момента царевицата се предлага по 470 лева за тон, а пшеницата – по 490-510 лева за тон. Това са цени за родното зърно. Произведеното в Украйна се предлага по около 70%-80% от тези цени. Но който го купи, трябва да знае, че качеството му не е като нашето зърно. Видях лабораторни анализи и не съм впечатлен от резултатите – те са доста занижени от стандарта на българското зърно, който ние предлагаме“, твърди земеделският производител от Софрониево Борислав Тоев.

Той е на мнение, че войната в Украйна е нанесла сериозен удар на родното земеделие. „Зърненият бизнес пострада доста сериозно. И в същото време не получи помощ от държавата, каквато трябва да получи бранша в една европейска страна. Получихме само… кухи обещания и уверения, че ще ни се помогне“, твърди още Тоев. Той припомни, че от Асоциацията на зърнопроизводителите са опитали да плашат управляващите със стачки, за да ги предизвикат да вземат адекватни решения. И даде за пример други европейски страни: „В Румъния и Полша например имат лаборатории на границите и в страните им се допуска зърно само с определени качества. У нас – контролът е занижен и всичко може да влезе. Според мен всичко е направено от политическа гледна точка, от което най-потърпевши сме ние, производителите“, допълни Тоев. Той прогнозира с голяма вероятност фалити на някои земеделски производители.

„Не забравяйте, че има колеги, които имат залежала продукция не само от миналата, но и от по-миналата година. А при нас стоката не може да стои прекалено дълго на склад, тъй като има процеси, които не можеш да спреш. Вносът на зърно от Украйна навреди сериозно на зърнопроизводството в България. Уж бяха някакви коридори, по които влизаха контролирани количества, но всичко се оказа извън възможностите на държавата да го контролира“, допълни земеделският производител.

 

Жана Цолова: Докога властта ще се прави, че не вижда

Жана Цолова, управител и собственик на най-голямата фирма в региона за препарати за растителна защита – „Генерал Агрохимикали“, алармира за качеството на зърното, което влиза в България.

„Очакваме много нови ограничения от ЕС, които ще доведат до нови изисквания при производството на зърно, зеленчуци и плодове. Трябва да се използват препарати, които са регистрирани и са за съответната култура. Нужно е да се намали токсичността на онова, което слагаме на трапезата“, каза пред „Конкурент“ Цолова.

„Зърното, което влиза от Украйна, не е по стандартите на Европейския съюз. Смятам, че тази продукция трябва да бъде спряна, защото зърното от там е отровно, опасно и токсично. Там се използват препарати, които не са лицензирани на европейския пазар. Същото е положението с нелегалния внос от Турция. Чудя се кога управляващите ще сложат край на тази порочна практика“, допълни шефът на „Генерал Агрохимикали“.