Събития

Дрогата в затвора във Враца не е мираж, плашещи обаче са цифрите на наркоманите на свобода

  17.03.2023 06:00             
Дрогата в затвора във Враца не е мираж, плашещи обаче са цифрите на наркоманите на свобода

Доста притеснителна статистика за изминалата година изнесоха от общинския съвет по наркотични вещества във Враца. Докладът на експертите, които е изготвен съвместно с МВР и други институции от общината показва, че през миналата година е наблюдаван значителен ръст на установените престъпления свързани с наркотичните вещества.

Спад обаче спрямо 2021 г. се наблюдава на иззетите количества марихуана и на конфискуваните незаконни наркотични вещества.

По данни на Главна Дирекция „Национална полиция”- МВР Враца през изминалата година на територията на града са установени 114 водачи на МПС, управляващи под въздействието на наркотични вещества и техните аналози. В сравнение с предходната година, ръстът им значително се е покачил, като тогава са били заловени 82-ма.

По данни на Врачански Районен съд, за 2022 г. са образувани 21 наказателни дела от общ характер по обвинение по чл. 354а от НК, свързани с наркотични вещества на територията на община Враца и са приключени 21.

По данни на Врачански затвор за 2022 г. от направени 18 тестове за наркотични вещества в медицинския център на Затвора са отчетени 5 положителни проби на лица лишени от свобода. Сравнено с 2021 година положението в зандана се е подобрило, тъй като тогава спипаните да употребяват наркотици пандизчии са били 46.

В „Център за психично здраве – Враца” ЕООД през 2022 г. са постъпили 20 пациента за лечение, а в „Метадонова  програма” са общо 57 наркозависими пациенти. През 2021 г. постъпилите за лечение са били доста по-малко – 9, но пък 75 са били на „Метрадонова програма“. В град Враца функционират два центъра за лечение на наркозависими по метадонова програма: Медицински център „Здраве” и Център за психично здраве.

По информация от детската педагогическа стая, през 2022 г. в районното управление на полицията са регистрирани 7 непълнолетни лица за разпространение и употреба на наркотични вещества, като трима от тях разпространяват и употребяват, а останалите четирима само употребяват. На направените полеви тестове за наркотици в повечето случай веществото реагира на канабис. През 2021 г. спипаните с дрога малолетни са били едва двама.

От направения анализ се вижда, че има ръст най-вече в пътно-транспортните произшествия в следствие от употреба на наркотични вещества и техните аналози.