Събития

Бобът от Стакевци ще спаси света СНИМКИ

  16.03.2023 18:00             
Бобът от Стакевци ще спаси света СНИМКИ

Шареният боб от село Стакевци се отглежда сред изключително чиста природа, прилича на пъстри скъпоценни камъни и се отличава с вкусовите си качества

 

„Депозирахме уникалния, шарен Стакевски боб на баба Ленка в Световната банка за семена“, съобщи Филип Захариев – създателят на единствения по рода си у нас гурме ресторант сред природата „ONÀ“, в Белоградчишкото село Стакевци. Той е прекарал шест години от живота си в Норвегия и познава добре тайните на най-северните места на света. Ето какво сподели:

На 4 км от Longyearbyen, на отдалечения от света архипелаг Свалбард, се намира Световната банка за семена – The Global Seed Vault. Тя я построена за да съхрани и запази мостри от всички познати ни видове растения и селскостопански култури в случай на глобален катаклизъм, като ядрена война, природно бедствие, метеорит или друго, което може да унищожи живота на Земята. В тази банка, семената биха оцелели около 10 000 години. Почвата в Свалбард е вечно замръзнала, което осигурява на семената температура от -20 до -30 градуса. Банката е построена в тунел в планината на височина 130м над морското равнище и 120м навътре в планината.

Световната банка за семена / снимка: Филип Захариев

Световната банка за семена / снимка: Филип Захариев

Достъпът до семената, както и т. нар. семпли на генно модифицирани видове, които биха спасили света от глад, е силно ограничен, като само няколко оторизирани души имат достъп до тях. Банката е оборудвана с три взривобезопасни врати и шлюзови камери.

Входът на Световната банка за семена / снимка: Филип Захариев

На предната фасада на входа към банката, която гледа към океана и на покрива, зад дебело непробиваемо стъкло, са монтирани хиляди огледалца насочени в различни посоки, които отразяват светлината на десетки километри, което би спомогнало за намиране местонахождението на банката, ако се наложи след десетки, стотици или хиляди години, за да може животът на планетата да се възроди.

Покривът на Световната банка за семена / снимка: Филип Захариев

Банката е построена през 2008 г., като норвежкото правителство финансира проекта на стойност 45 милиона норвежки крони.

Свалбард е избран за целта, поради вечната замръзналост на почвата и почти нулева сеизмична активност.

В момента в банката се съхраняват около 930 000 вида семена от почти всички държави в света, включително и България, а при нужда ще могат да се ползват от целия свят.

Банката е наричана още Ноевия ковчег за семена.

В нея вече ще се съхранява и уникалния Стакевски боб!

Източник:severozapazena.bg

Световната банка за семена / снимка: Филип Захариев