Здраве Лайфстайл

Влошава ли бягането артрита?

  16.03.2023 09:30             
Влошава ли бягането артрита?

Няма връзка между кумулативната история на бягане и риска от артрит. Това е изводът от голяма проучване на маратонци.

Бягането е популярно упражнение, което предлага няколко ползи за здравето. Например повишава сърдечносъдовата форма, укрепва костите и мускулите и може да помогне на човек да поддържа здравословното си тегло.

С плюсовете обаче идват и минусите. Бегачите могат да получат болки в ставите и наранявания на бедрата, коленете и глезените. Бягането също може да доведе до състояния като шини на пищяла.

И все пак мненията са смесени, дори сред специалистите, относно това дали протичането причинява или увеличава риска от артрит.

Американската академия по ортопедични хирурзи (AAOS) през 2023 г., не открива връзка между бягането и повишения риск от артрит.

Проучването е анкетирало 3804 души, регистрирани за Чикагските маратони през 2019 г. и 2021 г. Средната възраст на участниците е 43,9 години, с активна история от 14,7 години. В допълнение, респондентите посочват, че са участвали средно в пет или по-малко маратона.

Събрана е и демографската информация за бегатиче, историята на бягането и здравословното състояние на бедрата и коленете./ puls.bg