България

От БАБХ обясниха от какъв вносен полуфабрикат правят нашия кашкавал

  15.03.2023 15:26             
От БАБХ обясниха от какъв вносен полуфабрикат правят нашия кашкавал

Д-р Любюмир Кулински от Българска агенция за безопасност на храните. БАБХ обясни как се прави кашкавал, който се продава на нашия пазар.

 „Има полуфабрикат калията, млечен полуфабрикат, който се произвежда в няколко държави, в Европа някъде му казват заготовка за жълто сирене и така нататък.

Преработвателите, те са няколко предприятия български, купуват този готов млечен полуфабрикат, но той не е претърпял пълната технология на кашкавал според нашите технологии, разбира се.

Този полуфабрикат нашите млекопреработвателни предприятия го подлагат на чадъризация, изпаряване, формиране и зреене, това е записано в тяхната технологична документация, че те получават полуфабрикат.

Преработват го с тези четири процеса, които изброих и той зрее 60 дни. Тогава според наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти в България той може да носи това наименование кашкавал на българския пазар.

За мен това е кашкавал, тъй като са спазени всички изисквания, макар че не е направен от българско мляко“, каза за Нова Тв д-р Кулински.