Бизнес България

4 ползи от поставянето на кафе автомат на работа

  15.03.2023 12:41             
4 ползи от поставянето на кафе автомат на работа

Ако в дадена компания е постигната позитивна работна среда, това рефлектира директно върху продуктивността, както и върху степента на вътрешна удовлетвореност на служителите, тяхната мотивация и възможност за генериране на повече идеи.

За да насърчат добрата среда на работното място, работодателите обикновено предприемат поредица от действия като гъвкавост на работното време, различни социални придобивки, бонуси за постигнати успехи, осигуряване възможност за развитие и квалификация и др.

Към важните стъпки, които може да се направят за комфортното усещане на работното място, е и осигуряването на удобна стая или кът за почивка. А такава зона предполага и поставянето на кафе автомат. Всички служители ще се нуждаят от кафе или друга топла напитка, за да се заредят с енергия по време на по-кратките почивки или по-дългата обедна почивка.

Всеизвестно е, че около кафе автомата се създава приятна атмосфера за общуване, а самият факт, че на работното място има такава, ще внесе по-голямо спокойствие. Всеки служител ще може да получи чаша кафе за минути. А ако решите, можете да поставите вендинг автомат, зареден със закуски, студени напитки и вода.

Предимствата от наличието на кафе автомат могат да се наблюдават в различни направления. Ето 4 ползи, които ще постигнете с кафе машина на работното място:

По-висока продуктивност

По време на работа всеки има нужда да прави кратки почивки, за да намали стреса и напрежението. Освежаваща напитка като кафе или чай действа ободряващо и дори няколкото минути, докато се отпива от напитката, отвличат временно от мислите за предстоящите задачи. Създава се възможност на мозъка да си почине, намалява се главоболието, а продуктивността след това нараства.

Повишеното настроение след кафе паузата подобрява удовлетвореността на служителите, тяхната мотивираност и работоспособност.

Освен това, според изследванията, кафето действа положително и на способността за запомняне, което се дължи на стимулиращото действие на кофеина. Служителите ще се справят по-бързо с поставените задачи и срокове, ако помнят подробните детайли на проектите си.

Икономия на работно време

Ако нямат лесен и бърз достъп не само до кафе или чай, но и до чиста вода или лека закуска, служителите ви ще излизат при всяка почивка да си ги набавят от друго място като заведение или магазин. Последните може да са отдалечени, служителите да са принудени да чакат и така да загубят много време. 

Това е причината много работодатели да монтират на удобна локация вендинг машина. Добре заредена със закуски, с възможност да са здравословни, тя ще осигури на персонала не само така необходимите освежаващи напитки, но и храна през целия ден. Само за няколко минути всеки ще може да се снабди от нея с желаното и да спести време.

По-сплотен екип

Множество проучвания показват, че кафе паузите на работното място играят важна роля хората в екипа да се опознаят по-добре и да изграждат социални контакти. Самият Луиджи Лаваца, при основаването на своята компания Lavazza, е имал предвид точно идеята, че пиенето на кафе е начин хората да останат заедно. А това е важно за екипа на всяка една компания, тъй като на чаша кафе колегите общуват, разтоварват се с разговори, търсят съвет, споделят или просто разказват как са преминали почивните им дни. Създаденото доверие между тях помага в съвместната работа. Ролята на кафето в случая е, че премахва раздразнението, стреса и помага за приятната работна атмосфера.

По-лоялни служители

Предлаганото удобство като кафе машина на работното място е чудесен начин да се запази лоялността на служителите. Когато им се осигури предимството да могат да пият кафе от машина, която е на място, това се възприема като привилегия. 

По този начин работодателят показва своята загриженост към благосъстоянието на персонала и демонстрира желание да облагороди работната среда. В много случаи предоставянето на такова предимство в дадена компания изиграва важна роля и за понижаване на текучеството. Когато служителите имат не само добри условия за работа, но и за почивка, тяхната по-силна лоялност ще се отрази и върху по-високата им ангажираност в работата.

Освен всичко друго, наличието на кафе машина на работното място създава и добро впечатление. Фирма, в която на клиентите може да се предложи чаша кафе, има по-добър имидж. На нея се гледа като на организация, която е загрижена за своите служители и клиенти. В много ситуации може да бъде и  предимство, ако се конкурира с друга за работници или за привличане на нови клиенти.

Ако като работодател очаквате качествени резултати от своите служители, погрижете се да им предложите качествена кафе машина. Когато подобрите с нея работната среда, ще забележите, че те се чувстват по-спокойни и щастливи. Това ще ви гарантира, че ще работят още по-ентусиазирано и ефективно, използвайки целия си потенциал, което ще се отрази и на успеха на вашата компания.