Лайфстайл

Специалист посочи как да преодолеем безсънието

  14.03.2023 19:30             
Специалист посочи как да преодолеем безсънието

За да победите безсънието, трябва да се научите да свързвате леглото само с релаксация, за това трябва само да спите и да правите секс в него. Това заключение направи общопрактикуващият лекар, диетолог и телевизионен водещ Майкъл Мозли в колонката си за Daily Mail.
Специалистът каза, че всякакви проблеми със съня - от безсъние до сънна апнея и синдром на неспокойните крака - влияят негативно на функционирането на вътрешните органи, понижават имунитета и сексуалното желание. Той цитира наскорошно проучване на Медицинското училище в Харвард с над 170 000 души, което показва, че мъжете и жените, които спят добре, живеят съответно средно 4,7 и 2,4 години по-дълго от тези, които страдат от безсъние.
В това отношение е важно да се подобри хигиената на съня с всички налични средства, каза Мозли. Едно от решенията на проблема е намаляване на времето, прекарано в леглото.
„Може да изглежда контраинтуитивно, но е известно, че терапията за ограничаване на съня е един от елементите на когнитивно-поведенческата терапия за безсъние. И може да бъде много ефективен. (…) Ако си лягате само когато сте наистина уморени, това ще научи мозъка ви да свързва леглото със сън и секс – и нищо друго”, смята Мозли.
Основната цел на терапията е човек да прекара в сън 85 до 90 процента от времето си в леглото, обясни Мозли. За да направите това, трябва да си легнете не за 8 часа, а за 6 или 7 часа. През първите дни човек може да страда от дневна сънливост и разсеяност, но след две седмици трудностите при заспиване и внезапните събуждания през нощта ще се появяват по-рядко. В резултат на подобреното качество на съня човек ще стане по-енергичен и ще се освободи от умората, допълва лекарят.
В заключение Мозли припомни, че в допълнение към терапията за ограничаване на съня, редовните упражнения, намаляването на приема на кофеин и навременното изключване на джаджи вечер ще помогнат да се отървете от безсънието.
По-рано дерматологът-трихолог Юлия Галямова предупреди за опасните последици от спането с мокра коса. Ако не изсушите косата си вечерта и си легнете, влагата върху възглавницата ще доведе до хипотермия и в резултат на това развитие на неврит и отит на средното ухо, каза тя.