Лайфстайл

Неочаквани причини за лоша миризма на тялото

  13.03.2023 09:30             
Неочаквани причини за лоша миризма на тялото

Тялото ни излъчва миризма, която е специфична и се определя от много фактори. От значение е вътрешното здравословно състояние, начинът на хранене, степента на двигателна активност, хормоналният баланс.
Миризмата на тялото невинаги е една и съща. Тя може да се промени вследствие на това в какво здравословно състояние сме в момента, с какво сме се хранили и дори от това какви емоции ни владеят.
Тези и много други изненадващи фактори могат да са причина изведнъж да се появи лош мирис, излъчван от различни места от тялото.

Кои са неочакваните причини миризмата на тялото ви да се влоши?

Някои храни
Консумацията на някои храни може да промени миризмата, която тялото ви излъчва. Такива са пикантните храни и тези от семейство Кръстоцветни. Ако сте си похапнали обилно нещо люто, като лук, чесън, чили, люти чушки, лют червен пипер, те могат да променят миризмата на тялото ви.
Зеленчуците от семейство Кръстоцветни също могат да са причина за промяна в телесната миризма. Карфиолът, зелето, брюкселското зеле, спанакът, броколите са представители на тази група зеленчуци, които съдържат много висока концентрация на сяра в състава си.
Ако сте хапнали повечко от тях на обяд или вечеря, те могат да предизвикат неприятна миризма на тялото, излъчвана чрез потта или кожата.

Изобилна консумация на месо
Ако сте любители на месото и ядете от него по много на всяко хранене, не е изненада, че тялото ви излъчва лоша миризма. Консумацията на месо в големи количества, особено червено и тлъсто месо, предизвиква излъчване на лоша телесна миризма.
Усилената неприятна миризма идва от метаболизирането и разграждането на протеините до аминокиселини. Лошата миризма се излъчва най-вече чрез потта и кожата.

Стрес
Хронично високият стрес в организма може да промени миризмата на тялото ви. Ето как емоционалното здраве влияе на физическото, а като резултат от това може да е промяната в телесната миризма. Повишените нива на стрес в тялото са следствие от високите стойности на кортизол и адреналин – хормоните на стреса. Те провокират мастните и потните жлези да отделят повече секрет, което повишава и неприятната миризма.

Диабет
Диабетът също може да е причина за лоша миризма на тялото. При него метаболитните процеси са нарушени, което може да предизвика лош дъх на развален или вкиснал плод. Това е така заради високите стойности на неусвоена глюкоза в организма, която предизвиква плодова миризма не само на дъха, но и на урината.