Лайфстайл

Ползите от хлорела за кожата

  12.03.2023 14:40             
Ползите от хлорела за кожата

Знаем, че водораслите под една или друга форма имат редица ползи за нашето здраве и красота. Сред едни от най-известните са спирулина и хлорела. Повече за спирулина може да прочетете тук.
Хлорелата е едноклетъчно сладководно зелено водорасло. Както спирулината може да се закупи под формата на хранителна добавка (след консултация със специалист) или под формата на прах, като така има възможност да се добавя към фрешове, смутита, десерти и други храни.
Хлорела е богата на полезни хранителни елементи, сред които протеини, фибри, витамини В12, D, C, E, K, желязо и други. За консумацията ѝ се смята, че има редица ползи за организма, като повече за тях може да прочетете тук.
Тези сладководни водорасли, оказва се, имат и положително въздействие върху кожата. Не само че под формата на прах хлорела може да се ползва за направата на домашни маски за лице, но консумацията ѝ действа като грижа отвътре навън.

Ето как хлорела прави кожата по-красива и здрава.

Спомага за детокса на кожата
Стресът, околната среда, приемът на медикаменти, нездравословният начин на живот, водят до натрупване на токсини в организма. Кожата може да ни разкрие по много начини, че тялото ни се нуждае от детокс. Това можем да постигнем с промяна в начина си на живот и хранене, а хлорела също е наш верен съюзник.
Според изследвания, хлорела прониква през клетъчната стена, за да премахне вредните вещества, които могат да доведат до преждевременно стареене и други здравословни проблеми. За включването на хлорела в менюто ни, се смята,, че води до подобряване състоянието на клетките в тялото. Това от своя страна намалява и риска от преждевременно стареене.

Подобрява кожата с акне
Едно от предимствата на водораслото хлорела е, че според данни от западни изследвания, има способността да укрепва и детоксикира черния дроб. Това пък от своя страна води до по-чиста кожа, тъй като една от функциите на черния дроб е именно да детоксикира тялото ни.
Освен това, съдържащите се в хлорелата витамини като А, С, Е и омега-3 мастни киселини, са известни като едни от най-полезните за здравето на кожата. Заедно с останалите хранителни вещества, допринасят за по-здрава кожа и намаляване на възпалението, което води до по-малка поява на пъпки.

Овлажнява кожата
Хлорела има и значителни влагозадържащи свойства. Неправилната грижа, напредването на възрастта, дехидратацията на организма, излагането на слънце и солариум, нанасят вреди на кожата ни. Фините линии и бръчките са по-склонни да се появят върху кожата, когато тя не е достатъчно хидратирана. Тук е ролята на хлорела, за която се смята, че подпомага задържането на влага в кожата и така ѝ помага тя да бъде по-еластична и гладка.

Предпазва от оксидативен стрес
Оксидативният стрес възниква, когато в тялото ни има твърде много свободни радикали. Това са вредни молекули, които се натрупват в организма ни в резултат на стрес, заболявания, околна среда, нездравословен начин на живот и други. Свободните радикали могат да нанасят вреди върху клетки, тъкани и дори върху цели органи, да причинят преждевременно стареене на кожата, кожни проблеми. От друга страна се смята, че хлорела може да допринесе за намаляване на оксидативния стрес, тъй като има антиоксидантни свойства.

Успокоява екземата
Екземата е кожно състояние, което засяга много хора. Според западни учени, хранителните вещества в хлорелата могат да подобрят състоянието на кожи, склонни към екзема, псориазис. Също така има данни, че хлорела се отличава и с антибактериални свойства.