Лайфстайл

5 причини да изпитвате постоянна умора

  11.03.2023 09:30             
5 причини да изпитвате постоянна умора

Умората е нещо, което изпитваме всеки ден. В тялото ни се натрупва умора в напрегнатото ежедневие и това е напълно нормално. В края на деня, когато запасите ни от енергия са се изчерпали, умората ни наляга и ни кара да се предразположим към сън, за да си починем и да си набавим нужната енергия за следващия ден.

Понякога обаче умората се натрупва прекалено и може да стане хронична, въпреки че спим достатъчно. Постоянната умора има своите причини и ако не им бъде обърнато внимание, тя може да повлияе изключително негативно на физическото и емоционалното здраве.
Кои са факторите, които могат да предизвикат постоянна умора, която пречи на извършването на нормалните дейности през деня?

Ето 5 причини за постоянна умора.

1. Заседнал начин на живот.
Колкото по-неактивни сте в ежедневието си, толкова по-голяма е вероятността нивата на енергия в организма ви да са ниски. Противно на схващането, активният начин на живот задвижва циклите на енергиен прием и разход, което ви кара да се чувствате по-бодри и дейни. Ако водите заседнал начин на живот, вероятността да страдате от хронична умора и ленивост е значително по-голяма.

2. Прекалявате с въглехидратите.
Въглехидратите са основният източник на енергия за организма. Те обаче са нож с две остриета, защото разковничето е в количеството и качеството им. Ако прекалявате с въглехидратите от нездравословен тип, като тестени изделия и десерти, това ще доведе до силна и внезапна умора по средата на деня.
Причината за този феномен са резките скокове и спадове в кръвната захар. След консумация на високовъглехидратни храни в големи количества вие получавате внезапен прилив на енергия, който обаче скоро след това спада също толкова рязко. Тогава умората се усеща много по-силно.

3. Не спите добре.
Сънят е основният механизъм за възстановяване на енергията, но не е единственият. Важно е да спите добре и редовно по едно и също време всяка нощ, за да се преборите с умората. Сънят осигурява добър рестарт на енергийните запаси в организма, като ви дава повече устойчивост, издръжливост и бодрост през деня.

4. Имате чувствителност към някои храни.
Хранителните непоносимости или чувствителности могат да доведат до постоянна умора. За да се преборите с това, е важно да откриете към кои храни имате чувствителност, за да ги избягвате.

5. Ограничен прием на калории.
Ако се опитвате да отслабнете, вероятно сте намалили приема на калории. С това златно правило обаче трябва да се внимава, защото прекомерното ограничаване на калориите може да доведе до тежка умора. Това има по-скоро обратен ефект за метаболизма ви, защото го забавя, а с това се забавя и обмяната на веществата, както и редукцията на мазнини.