Лайфстайл

Как правилно да перете възглавниците според пълнежа им

  10.03.2023 16:20             
Как правилно да перете възглавниците според пълнежа им

Възглавниците са неизменна част от интериора. Те са не просто декорация, а необходимост. Всеки спи на поне една възглавница, което предполага зацапване, насъбиране на себум, пот, мъртви кожни клетки и други нечистотии. Декоративните възглавници също събират прах и мръсотия, което налага редовното им изпиране.
Как обаче да перете възглавниците си правилно, без да съсипете формата, пухкавостта и текстурата им?
Всичко зависи от пълнежа им. Ако се съобразявате с пълнежа на възглавниците, ще ви е по-лесно да ги запазите пухкави и стегнати задълго.

Как правилно да перете възглавниците си според пълнежа им?

Пухени възглавници
Много пухени възглавници съдържат пълнеж, представляващ смес от пух и фибърни влакна. Тези възглавници могат да се перат в пералня на по-ниска температура. Важно е центрофугата да е на минимални обороти, за да не сплеска пълнежа и да не наруши структурата на възглавниците при изстискване.

Пълнеж от пера
Възглавниците от пера също могат да се перат в пералня. Тъй като перата лесно излизат от разширените места по шевовете на възглавницата, уверете се, че сте ги стегнали максимално.
Един полезен трик да предпазите навлизане на пера в дюзите и другите механизми на пералнята е да поставите възглавницата в калъфка с цип преди пране. Перете на ниски градуси с минимални обороти на центрофугата.
Перата могат да излъчват лош мирис, когато са намокрени. Важно е възглавниците от пера да съхнат на открито или на слънце, което да предотврати задържането на лоша миризма.

Пълнеж от пяна
Възглавниците от пяна са много разпространен вариант, който е и много удобен за ползване. Тяхната форма се разваля по-трудно, което ги прави устойчиви на пране. И все пак агресивните програми за пране трябва да се избягват.
Важно е да следвате указанията на етикета на възглавницата, показващи как да се пере машинно. В повечето случаи възглавниците от пяна не са подходящи за пране в пералня.
Ако машинното пране ви притеснява, можете да дезинфекцирате възглавницата от пяна в сушилнята на висока температура. Това помага за убиване на бактериите по нея.