Лайфстайл

Суперхрани за по-млада кожа

  10.03.2023 14:40             
Суперхрани за по-млада кожа

Всички сме чували за суперхраните. Но колко от тях присъстват редовно в менюто ни? Суперхраните са особено богати на хранителни вещества, като витамини, минерали, антиоксиданти, полифеноли и много други. Тези храни са не само жизненоважни за цялостното здраве, но помагат в борбата с хроничните заболявания и са много полезни за кожата (и косата).
Това, което е съвсем сигурно е, че човек е това, което яде. Така че, ако искаме да подобрим състоянието на кожата си, трябва да започнем от начина си на хранене. Сред суперхраните, които са важни за състоянието на кожата са риба, кисело мляко, цитрусови и горски плодове, ядки, както и:

Нар
Наровете съдържат мощни антиоксиданти, наречени полифеноли, както и 3 пъти повече антиоксиданти от зеления чай или червеното вино, според западни проучвания. Полифенолите предпазват кожата от преждевременното стареене, вредното влияние на околната среда. За по-млада и свежа кожа, добавете към менюто си нар.

Семена от чиа
Семената от чиа са още една суперхрана за кожата. Консумацията им ни осигурява растителни омега-3 есенциални мазнини, за които е известно, че помагат на клетките на кожата да задържат влага. Семената от чиа са и полезен източник на антистареещи и защитни антиоксиданти, а също така са богати на минерали като цинк, магнезий, калий, желязо и други.

Оранжеви зеленчуци
Примери за такива са моркови, тиква, сладки картофи, чушки и други. Те съдържат високи нива на бета-каротин и други каротеноиди, които им придават яркия цвят. Бета-каротинът се превръща в тялото във витамин А, който е основен хранителен елемент за здравето и красотата на кожата ни. Известно е, че бета-каротинът помага и за предотвратяване на увреждането от свободните радикали, тъй като има антиоксидантно действие. Оранжевите зеленчуци ни осигуряват витамин С, важен за синтеза на колаген, витамин Е и други.

Червено цвекло
Зеленчук, за който е известно, че консумиран в умерени количества, допринася за детоксикиране на тялото, намалява възпалението и предотвратява преждевременното стареене с богатите си антиоксиданти и нива на витамин С, А и К.

Киноа
Богата на протеини, но без глутен, киноата ни осигурява високи нива на рибофлавин. Той помага за еластичността на кожата и производството на съединителна тъкан, което пък допринася за намаляването появата на бръчки.

Спанак
Листните зеленчуци като спанак, къдраво зеле, зеле, заедно с броколи и брюкселско зеле са богати на витамин К, който е мощно хранително вещество за подобряване на кръвообращението и коагулацията. Спанакът също е богат на цинк, за който е доказано, че помага за намаляване на възпалението и намалява риска от появата на акне.

Куркума
Подправката съдържа вещество, наречено куркумин, което има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Известно е, че куркуминът допринася за успокояване на всякакви кожни раздразнения. Куркумата е чудесна и за направата на домашни маски за лице.
Подправката също така предпазва кожата от стареене, тъй като не само действа като антиоксидант, но също така повишава активността на собствените антиоксидантни ензими на тялото. Може да се добавя към ястия, супи, смутита, да се консумира като чай и други.