Лайфстайл

„Миша закуска“: Странната хранителна мода, която завладя Тик Ток

  10.03.2023 07:30             
„Миша закуска“: Странната хранителна мода, която завладя Тик Ток

Сп. „The Cut” публикува материал, посветен на добиваща все по-голяма популярност кулинарна тенденция с неапетитното име "миша закуска”.
Под това название блогърите разбират различни неща: за едни това е препечен хляб с ябълки, канела и орехови ядки, а за други - кисела краставица, увита в резен топено сирене.
Вече сме свикнали с факта, че вирусните тенденции в храненето се раждат именно в Тик Ток. Правилото в тази социална мрежа е, че колкото по-странна е храната, толкова по-добре. "Мишата закуска" не е изключение. Този "феномен" вече съществуваше, но Тик Ток му даде ново име, при това съвсем случайно (измислено от един от блогърите). В края на краищата така се появяват най-добрите изобретения: спомнете си за добрата стара рецепта за кола. Според една от версиите асистент на Джон Стит Пембъртън (американски фармацевт и изобретател на „Кока-Кола”) случайно смесил гъст сироп от кола с газирана вода.
Сега потребители от цял свят споделят своята собствена "миша закуска". "Това е закуска, която си правите, поглеждайки съдържанието на хладилника си и осъзнавайки, че сте твърде гладни, за да отделите време да сготвите нещо по-сложно. Така комбинирате на пръв поглед несъвместими съставки", обяснява един блогър.
Името на тенденцията е породено от асоциациите с остатъците от храна, които могат да се изядат "на една хапка".
Разбира се, не съществува ясен списък на това какво точно може да се нарече "миша закуска". По същество това са обикновени закуски, които се приготвят от това, което е останало в хладилника.
За тиктокъра с прякор @ken.eurich (1,4 милиона последователи) това е бульон от настърган чипс в оцет. И да, такава "супа" се яде с лъжица. Мариновани краставици, увити в сирене (един от най-често срещаните компоненти на "мишата закуска"), е друго популярно бързо хапване, известно с названието #pickleinablanket. Видеоклиповете с този хаштаг могат да се похвалят с 6,4 милиона гледания в приложението. "Странните закуски стават популярни много бързо, защото обикновено повечето хора имат съставките за приготвянето им в хладилника си", казва блогърката Клеър Снайдър.