Лайфстайл

Кога ще преминем към лятно часово време?

  09.03.2023 14:40             
Кога ще преминем към лятно часово време?

Кога ще преминем към лятно часово време? Този въпрос си задават все повече хора, защото краят на месец март именно е периодът, в който правим тази промяна. Тази пролет ще преместим стрелките на часовниците с един час напред на 26 март (неделя) в 3.00 часа.

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като различните държави да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Прекратяването на смяната на часа обаче засега се отложи.

Смяната на часовото време на зимно и лятно е съгласно постановление на Министерския съвет от 1997 година. С него се въвежда всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно, а в последната неделя на март - към лятно, припомня "Фокус".

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник "Парижки журнал" през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.