Здраве Лайфстайл

Внимавайте с изкуствената захар, може да предизвика кръвен съсирек или инфаркт

  09.03.2023 12:10             
Внимавайте с изкуствената захар, може да предизвика кръвен съсирек или инфаркт

Замяната на захарта с изкуствен подсладител изглежда невинаги е от полза за здравето. Консумацията на еритритол, безкалоричен подсладител, открит в някои смеси от стевия и продукти с ниско съдържание на захар, е свързан с по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци, инфаркти и инсулти.

Разгледани са данни от американски и европейски пациенти, преминали избирателни сърдечни прегледи. Установено е, че тези с вече съществуващи рискови фактори за сърдечни заболявания, са два пъти по-предразположени да преживеят сърдечно събитие или инсулт, ако имат и високи нива на еритритол в кръвта си. 

Съществуващите рискови фактори могат да включват диабет, високо кръвно налягане и високи нива на холестерол, наред с други състояния. "След излагане на хранителен еритритол може да настъпи продължителен период на потенциално повишен тромботичен риск", заключават авторите на изследването. 

Това е повод за безпокойство, като се има предвид, че самите субекти, за които се предлагат изкуствени подсладители, обикновено са изложени на по-висок риск от бъдещи сърдечни събития. В рамките на проучване е оценен ефектът на подсладителя върху съсирването на кръвта с бележката, че хората, които консумират еритритол често, все още "носят" съединението в кръвта си./ Puls.bg.