Събития

Ще разкриват 21 социални и интегрирани здравно социални-услуги в областта

  23.02.2023 14:00             
Ще разкриват 21 социални и интегрирани здравно социални-услуги в областта

Беше постигнато съгласие между общините от област Враца за идентифицирани потребности от социални услуги, финансирани изцяло или частично от държавния бюджет, както и за взетите решения и поети ангажименти.

Това се случи на провелата се днес работна среща ръководена от областният управител Георги Митов. На заседанието присъстваха директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Враца Мария Търнавска, представители на десетте общини, експерти от Областното координационно звено към РДСП и експерти от ДСП от областта.

На срещата беше подкрепено разкриването на общо 21 социални и интегрирани здравно социални-услуги в областта.

809 пълнолетни лица с физически увреждания се нуждаят от резидентна грижа. В момента обаче по нея се задоволяват нуждите на 45 лица, планира се разкриване на още 45 места в  община Враца – 14 места; Криводол – 19 места; Мизия – 12  места.

От грижа за пълнолетни лица с психически разстройства се нуждаят 400 жители на областта, но към момента тя е обхванала едва 50 души. Планирано е разкриване на нови 30 места в гр. Враца, които да преминат от проектно финансиране, към държавно делегирана дейност и разкриване на 30 места  нова социална услуга в с. Бутан, общ. Козлодуй.

254 човека имат нужда от резидентна грижа за лица с интелектуални затруднения, а в момента тя се осигурява на 181 човека. Нови услуги ще бъдат разкрити в община Бяла Слатина 12; Враца – 60 места; Мездра – 20 места; Козлодуй –30 места; Криводол – 8 места; Роман – 18 места; Хайредин увеличава капацитета на ЗЖЛУИ от 6 на 8 места.

От резидентна грижа за пълнолетни с деменция се открои нужда за 64 човека от областта Към момента няма действаща социална услуга за лица с деменция на територията на област Враца. Планира се разкриване на нови социални услуги от община Бяла Слатина с капацитет 8 места и в община Криводол - 30.

В хода на срещата се взе решение да бъде предложено разкриване на резидентна  услуга  подслон за пълнолетни лица пострадали от домашно насилие и лица жертви на трафик  в с. Брусен, общ. Мездра.

Направените предложения ще бъдат подложени на обществено обсъждане в срок от 30 дни, след което ще бъдат предложени за гласуване от общинските съвети по места.