Бизнес Събития

Инж. Радослав Михайлов, директор на Топлофикация Враца: Ако не отпадне изискването за намаляване на емисиите с 40% до 2023 година, българската енергетика е обречена!

  21.02.2023 15:30             
Инж. Радослав Михайлов, директор на Топлофикация Враца: Ако не отпадне изискването за намаляване на емисиите с 40% до 2023 година, българската енергетика е обречена!

За затваряне на базови мощности може да се мисли единствено, след като бъдат въведени в експлоатация подходящи алтернативи, коментира инж. Михайлов

 

"Важно е да имаме алтернативи на въглищните мощности преди да се поемат ангажименти за тяхното затваряне. По този начин ще се гарантира енергийната сигурност на България. В противен случай не можем като страна да си позволим да предприемаме действия в посока закриване на работещи централи." коментира инж. Радослав Михайлов, енергиен експерт и изпълнителен директор на "Топлофикация Враца". Той определели като правилно решението на парламента, с което бе възложено на Министерския съвет да опита да предоговори сроковете за декарбонизация и намаляване на вредните емисии в Плана за възстановяване и устойчивост. По думите му предстоящите разговори няма да бъдат лесни, но само по този начин България ще защити националния си интерес.

"Много аргументирано българското правителство трябва да убеди ЕК, че така поетите ангажименти за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 г., спрямо 2019 г. са нереализуеми.", заяви инж. Михайлов. Според директора на дружеството позицията, която ще бъде отстоявана от министрите, експертите и синдикатите трябва да бъде много ясна, а именно да не се пристъпва към затваряне на мощности, без да са изградени алтернативи. Инж. Радослав Михайлов коментира, че очаква благоразумие от страна на ЕК.

По думите на енергийния експерт България продължава и днес да изпълнява изискванията за осигуряване на чисто производство на енергия. Като експерт инж. Михайлов подчерта, че е поет ангажимент пред ЕК за намаляване на вредните емисии по-голям, отколкото е било поискано. Той обясни, че всички предприятия, част от енергийния сектор, инвестират в нови мощности и работа с признати зелени горива. Инж. Михайлов даде за пример топлофикацията във Враца, където в последните години се влагат значителни средства в осигуряването чиста енергия чрез използването на екологични горива. Директорът на дружеството коментира, че през 2023 г. имат намерение да работят по проектирането и изграждането на инсталации за високоефективно комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. "В бизнес плана на предприятието сме заложили повишаване на ефективността на основните съоръжения чрез модернизация, както и рехабилитация на отделни участъци от топлопреносната мрежа." обясни инж. Михайлов.

"Необходимо е България да има ясна визия за сектор енергетика. Тя трябва да включва дългосрочни мерки за постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии." подчерта инж. Радослав Михайлов.

По думите му в стратегията трябва да е разписано, ако ще се затваря една мощност, кога ще се случи това и каква алтернатива ще се отвори на нейно място. По думите му в противен случай сами ще унищожим електроенергийната си система и цялата конкурентоспособност на икономиката ни.

Изпълнителният директор на "Топлофикация Враца" подчерта, че посегателството върху базови мощности по време на енергийна и икономическа криза е пагубно.

"Подобни действия нанасят тежък удар върху енергийната сигурност на страната и на Балканките. Единственият резултат е неизбежното съсипване на въглищните региони и закриване на стотици хиляди работни места." заяви инж. Михайлов.

Той беше категоричен, че ако не бъдат предоговорени така поетите ангажименти България само за три години от гарант за енергийната сигурност на региона ще се превърне в зависима държава, купуваща електроенергия от други страни на много по-висока цена.