Събития

Доброто е заразно: Вълна от съпричастност в подкрепа на онкоболния Христо Пенчев от Мездра

  21.02.2023 15:00             
Доброто е заразно: Вълна от съпричастност в подкрепа на онкоболния Христо Пенчев от Мездра

С поредица от благотворителни инициативи множество детски и учебни заведения, граждански сдружения, институции, корпоративни дарители и граждани се включиха в кампанията за събиране на средства, необходими за лечението в чужбина на 35-годишния Христо Пенчев от Мездра, който страда от изключително рядко и агресивно онкологично заболяване - синовиален сарком.

Ето само част от проявите на съпричастност в подкрепа на Христо, който в момента преминава поредна химиотерапия в Истанбул, Турция:

• Родителите от Ателие „Чудотворница“ в Детска градина „Слънчице“ организираха благотворителен базар под надслов „Всички заедно към доброто“, в който бяха събрани общо 6 652.45 лв.

• В „СЕ Борднетце - България“ ЕООД - локация Мездра беше организиран благотворителен базар, в който се включиха служители на компанията. Събраната сума в размер на 3 777.70 лв. е разпределена по равно в подкрепа на Христо Пенчев и на 4-годишния Радослав Петков, който също страда от онкологично заболяване и се нуждае от средства за лечение в чужбина.

• Ученици, родители, учители и служители в ОУ „Христо Ботев“ организираха благотворителна акция в подкрепа на Христо. В нея бяха събрани общо 1 327.50 лв.

• Екипът на Фризьорски салон „Gucci“, собственост на Цветан Цветанов, събра от дарения 900 лв.

• С различни благотворителни инициативи към благородната кауза се присъединиха също Община Мездра, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, НЧ „Просвета 1925“, СУ „Иван Вазов“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методи“, Клуб „Приятели на БМЧК“, Сдружение „В помощ на животните в Мездра“ (Animal Help Mezdra), фейсбук групите „Да подкрепим Христо“ и „Нашият град МЕЗДРА“, собственици на търговски обекти и др.

• Десетки граждани направиха парични дарения, всеки според своите възможности.

• На 20 и 21 февруари Детска градина „Мир“ организира през сградата на Община Мездра благотворителен базар „Да помогнем на Христо!“. На базара се предлагат и ръчно изработени мартенички от децата и персонала на детското заведение, като събраните средствата също ще бъдат преведени в дарителската сметка.

Благодарим на всички хора за страхотната подкрепа, споделиха по този повод в социалната мрежа близки на Христо Пенчев. Вярваме, че доброто ще победи! Бъдете здрави и благословени!“.

Всеки, който желае, може да помогне като дари средства на следната дарителска сметка: IBAN BG72RZBB91551014509166, BIG RZBBBGSF, Титуляр на сметката: Христо Георгиев Пенчев.

Парични средства може да дарите също в дарителската кампания „Надежда за Христо“ на адрес: https://pavelandreev.bg/campaign/nadezda-za-hristo?fbclid=IwAR1i3gZ-5UwJFs4Iww7jeEoER_lQCttvzcR140yWt0L8but09RVmYw5eg3k, както и в дарителските кутии, поставени в гр. Мездра и в съставните села на общината - магазини, увеселителни заведения, институции и др.

Повече за благотворителната кауза вижте на фейсбук страницата „Да подкрепим Христо“: https://www.facebook.com/profile.php?id=100089718592971

Благодарим Ви от сърце за проявената щедрост, подкрепа и съпричастност!