Събития

Община Борован започна изпълнение на проект „Грижа в дома“

  21.02.2023 14:16             
Община Борован започна изпълнение на  проект „Грижа в дома“

През месец декември 2022 година, община Борован беше одобрена ПО ПРОЦЕДУРА ЧРЕЗ ДИРЕКТНО ПРЕДОСТАВЯНЕ BG05FPR002-2.001 „ГРИЖА В ДОМА „ПРОГРАМА ЗА „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ 2021 – 2027“.

Одобреното проектно предложение предвижда предоставяне на интегрирани социално-здравни услуги, осигуряване на подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора на територията на община Борован. Целевите групи, които ще бъдат включени в проекта са: възрастни и самотни хора с невъзможност за самообслужване и лица с увреждания.

По проекта бяха наети 10 домашни помощници, които ще се грижат за 40 потребители на територията на община Борован. Освен домашни помощници за потребителите ще се грижат и медицинска сестра и психолог, които ще предоставят здравна услуги и психологическа подкрепа. 

Основни дейности по проекта са: Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания. Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, както и осигуряване на транспорт на персонала, предоставящ услугите, от/до домовете на лицата. Допустимо е също така заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите). Предоставяне на лицата от целевата група информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации с диетолог и др. специалисти при необходимост.  Осигуряване на супервизия и обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Услуга ще бъде предоставяне за периода от една година от януари 2023 до януари 2024г.