Бизнес България

Трите най-големи дърводобивни предприятия у нас спират работа

  19.02.2023 16:40             
Трите най-големи дърводобивни предприятия у нас спират работа

Трите най-големи предприятия у нас, които стоят зад половината производство на дървесина в България, спират работа. Причината е в непосилно високите цени на дървесината, съобщават от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост. По техни данни от спирането на производството ще бъдат засегнати близо 5000 работещи в сектора.

Според представители на бранша причините за проблемите им се дължат на липсата на суровина и непосилно високите цени на дървесината през последната една година. В сферата на Горското стопанство и Горската промишленост в България работят над 60 000 човека, основно в полупланинските и планинските райони, като на места това е единственият поминък. Сега голяма част от тези хора са изправени пред опасността да останат без работа в зимните месеци при растящи цени и пълна липса на алтернатива.

Спекула и в цените на дървесината затвори трите най-големи производства в страната, категорични са от бранша. В Бургас предприятието спряло работа още в края на миналата година, сега е възстановена, но в намален състав. И хората са притеснени за хляба си.

„Естествено, че има такова притеснение. Все пак и ние имаме семейства. Животът наистина стана много скъп и несигурността е най-големият бич. Няма как да си спокоен, след като не си спокоен за работното си място”, казва Динко Карагьозов.

„Причината за всичко това е липсата на дървесина и високата цена на дървесината. Допреди един месец не работехме, даже няма и месец, 15 дена може би откакто работим”, казва Дилян Павлон.

В предприятието заплати взимат 1000 души, но още 5000 души са заети индиректно с транспорта, добива, услугите на предприятието. Сега препитанието им е под въпрос.

„Причините за това са две. Първата - това е наложената малко след COVID пандемията заповед на министър Бозуков, служебният министър на земеделието, която ограничава ползването в горите с възраст над 100 години в България. И другата причина е ограничения дърводобивен капацитет в страната”, казва Петър Дишков от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Резултатът бил по-малко добита дървесина и за бизнеса, и за домакинствата, както и непосилно високи цени на суровината, казват от бранша.

„Част от дървесината постъпва в дървопреработвателния бранш, друга част отива за местното население за огрев, а голяма част отива за Гърция. За горене в Гърция, като интересно е, че в момента Гърция като част от ЕС е наложила забрана за износ на обла дървесина. Докато нашата дървесина отива в техните печки, вместо да отива за произвеждане на продукти с висока добавена стойност и дълъг жизнен цикъл, каквито са дървесните продукти”, казва Петър Дишков.

Това довело до двойно увеличение на цената и на дървата за огрев, и на дървесните плоскости, използвани в мебелната промишленост. От Браншовата организация апелират за отговорно отношение на държавата и към горите и към тях, предаде NOVA.

„Бизнесът, браншът категорично не иска изсичане на старите гори, което се чува от популистите. Напротив, ние искаме единствено и само устойчиво управление на горите, развитие. Това трябва да е както за дърводобивните фирми, за да могат те да инвестират, да се развиват, да имат прогнозируемост. Това трябва да е и за дървопреработвателите, защото този бранш е изключително важен. Това е реално, към което Европа се стреми”, каза Петър Дишков.