Свят

Северна Корея потвърди, че е изстреляла междуконтинентална балистична ракета

  19.02.2023 13:30             
Северна Корея потвърди, че е изстреляла междуконтинентална балистична ракета

Северна Корея каза днес, че е изпробвала вчера междуконтинентална балистична ракета „Хвасон-15“ при „изненадващо“ изстрелване, което е потвърдило готовността й за „подвижна и мощна контраатака“ срещу враждебни сили, предаде Ройтерс.

КНДР изстреля балистична ракета с голям обсег в морето край западния бряг на Япония, след като предупреди, че ще предприеме решителен отговор на планирани военни учения на Южна Корея и САЩ.

 „Изненадващото учение за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета . . . е истинско доказателство за последователните усилия на стратегическите ядрени сили на КНДР да направят непреодолим своя потенциал за фатална ядрена контраатака срещу враждебните сили“, заяви Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

В отделно изявление Ким Йо-чен, сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, отправи остри критики срещу САЩ заради това, че според нея превръщат Съвета за сигурност на ООН в „инструмент на своята отвратителна враждебна политика“.

„Предупреждавам, че ще наблюдаваме всяко движение на врага и ще предприемем съответно и много силно и непреодолимо противодействие срещу всеки негов враждебен ход към нас“, каза тя.

КЦТА заяви, че ракетата е прелетяла 989 километра за 4,015 секунди и е достигнала максимална височина 5768 километра, преди точно да улучи определеното й място в открити води.