България

Трагедията в Локорско: Мигрантите в камиона-ковчег умирали бавно и мъчително

  18.02.2023 17:41             
Трагедията в Локорско: Мигрантите в камиона-ковчег умирали бавно и мъчително

Бавно и мъчително са загинали мигрантите в камиона-ковчег, открит край софийското село Локорско, съобщиха на брифинг на Националното следствие. 

Според данните на разследването около 7:30 часа сутринта двамата шофьори са отишли в местност около турската граница, където са качили 52 човека. По време на движение по магистрала “Тракия” се е чул силен шум и тропот, но шофьорите са продължили по пътя си. Около село Локорско се е чул още по-силен шум и се наложило те да слязат - видели, че има мъртви хора, изоставили камиона и побягнали към родните си места в Бургаско с автобус от столичната Централна гара, разясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. 

От заключението на аутопсиите става ясно, че мигрантите са загинали от асфиксия - изчерпване на кислорода. Движението на гръдните им кошове е било силно ограничено и от позицията, в която са се намирали. Това е довело да масивна недостатъчност на кислород. Загиналите са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 минути, уточни Сарафов.

Зам.-главният прокурор бе категоричен, че до нещастния инцидент се е стигнало от “чисто човешка алчност”. Сарафов обясни, че не е обичайно толкова големи групи мигранти да се превозват от трафикантите.

Престъпната група, качила мигрантите във фаталния камион, се състои от шест човека, които са привлечени като обвиняеми. Тайниците в превозните средства изработвали сами, като те се облицовали със специално фолио, което не позволявало на скенери да засекат топлината на хората, които са били скрити вътре. 

Разпитани са десетки свидетели, извършени са 20 претърсвания на адрес, назначени са 30 експертизи, които вече са готови.

Един от участниците в групата е напуснал страната, веднага щом е разбрал, че се издирва. Пусната е европейска заповед за арест и ако бъде установен на територията на държава от Европейския съюз, ще бъде екстрадиран обратно у нас.

Дейността на групата, извършвала каналджийство, е разкрита за 24 часа. Координатите, от които е трябвало да натоварят мигрантите са получавани, чрез приложението “Телеграм”. Крайната дестинация е Западна Европа - основно за страни от Западна Европа - основно Великобритания, Франция и Германия. Превозът на един човек е струвал между 5 000 и 7 000 евро, които са се изплащали по схемата “Хавала” в магазини и обменни бюра в Турция. Българските каналджии са взимали само част от сумата - на шофьорите са изплащани по 100 евро на човек, а на ръководителя по 500 евро на човек.